Достъпът до сградата на НОИ на бул. „Стефан Стамболов“ 126 в Бургас от днес прилича на авантюра от Сървайвър, тъй като клиенти и служители са принудени да кретат по труднопроходими за възрастни хора и инвалиди пътечки, за да стигнат до входа. Причината е, че известният в града бизнесмен, бивш футболен бос и общественик Ивайло Дражев отряза достъпа до входа, откъдето хората влизаха през изминалите десетилетия. Днес на входа пред сградата е залепена табела, на която с главни букви е изписано: Тук не е вход на НОИ. Самият Дражев е отпред и посреща всеки с въпроса: За НОИ ли сте?. След това го отпраща по новия маршрут. По пътечките между жилищните сгради желаещите да стигнат административната сграда тотално се объркват, като в ролята на гидове са се превърнали жителите на околните блокове. Хората са излезли на терасите и с чувство на съпричастност упътват заблудените клиенти на НОИ.

Ивайло Дражев купи терена преди 21 години. От днес обаче разпределил входовете на институциите и фирмите, които се намират там.

„Входът на НОИ още при самата сделка - преди повече от 20 годиниq е от другата страна. На тях сме им оставили голям портал отзад. Разделили сме Агенцията по храните от тази страна, а НОИ – само отзад. Такъв е редът. С гражданите сме се разбрали идеално. Осигурили сме голям портал на НОИ. Все едно да искате някой да минава през вашия апартамент, за да отиде в комшиите. Ще го пуснете ли? Няма спор, има нотариани актове. В момента се занимавам с търговия, с туризъм, с недвижими имоти. Просто имаме 10 кражби, хора, които влиат в НОИ плашат наши служители, снощи е станал голям скандал, пуснал съм заповед, разделил съм входовете. Така се прави. НОИ нямат земи, имат само сградата, продадох им я преди 21 години и то на цена, каквато няма никъде – обзаведена сграда, готова административна. Ако някой эзнае да има някъде такава за по 400 долара, нека да дойде да ми каже. Ако не им я бях продал, нямаше да имат сграда в града. И парите не са платени от държавата, а от безвъзмездна помощ от Световната банка, дори не е кредит.

Спирам достъпа до моя имот. Не може сульо и пульо да влиза, да сере и това да продължава 21 години. Това е затворен парцел, тук са мои служители. Порталът на НОИ им е отзад, може и тир да мине. Уведомил съм ги преди месец.“, каза Ивайло Дражев пред БургасИНФО.

Той заподозря, че сигналът за затворения портал е дошъл от близки до друга известна личност в Бургас - Здравко Капона. "Тук има един техен павилион за странджанки, койте е незаконен и като е затворен портала - нямат клиенти", каза Дражев.

Служители на НОИ са категорични, че новият обходен маршрут е крайно неудобен. „И ние, и гражданите обикаляме. Не го приемаме, но сме пред свършен факт“, коментираха те пред наш репортер.

„Има болни хора, идват с бастуни, сега ще е трудно. Понеделник, сряда и петък са най-натоварените дни. При нас идват над 100-200 души на ден.“, коментираха служители.

Снимките показват новия маршрут към НОИ, по който хората се придвижват в индианска нишка: