Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми девет лица за участие в организирана престъпна група за държане и разпространение на наркотици във Варна.

Те бяха задържани на 25 март 2019 г. при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Трима от обвинените, сред които и доставчикът на дрога на едро за групата, бяха задържани на междуселски път край Карнобат по време на сделка с 1,116 кг амфетамини. За наркотика доставчикът е трябвало да получи 29 000 лева, които са иззети при обиски по време на операцията, съобщиха от прокуратурата.

Според събраните досега доказателства групата е разпространявала наркотици във Варна от началото на 2018 г. Нейна територия на разпространение е бил и известният в града ромски квартал „Максуда“. Данните сочат, че участниците продавала на черния пазар по килограм амфетамини за две седмици, като е получавала за това около 60 000 лева.

При извършените претърсвания на 39 жилища, офиси и автомобили, ползвани от участници в групата, са намерени и иззети различни количества наркотици – предимно кокаин и амфетамини. Освен за участие в организирана престъпна група, на повечето участници в престъпното сдружение са повдигнати и вторични обвинения за държане на наркотични вещества с цел разпространение (престъпление по чл. 354а от НК).

Днес, 28 март 2019 г., Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искания за „Задържане под стража“ на шестима от обвинените. На другите трима са наложени мерки за неотклонение „Парична гаранция“.