Хиляди привърженици на руската компартия демонстрираха днес в Москва против политиката на правителството, критикувайки най-вече корупцията и поскъпването в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Комунистическата партия призова жителите на Русия да демонстрират из цялата страна в знак на протест срещу новите репресивни закони и спада на жизненото равнище. Младежи и възрастни хора участваха в московския митинг, воден от 74-годишния лидер на руските комунисти Генадий Зюганов, който оглавява партията от 1993 г.

Демонстрации имаше и в други руски градове.

"Погледнах историята на режима на Путин и осъзнах, че той не е направил нищо добро за страната от 20 години насам", заяви демонстрант от Москва - Сергей Терехин, който вижда в руския президент виновник за корупцията и задълбочаването на бедността във федерацията.

"Не мога да имам доверие на този управник", заключи 25-годишният инженер.

Според критиците на руската власт Кремъл засилва репресиите срещу своите опоненти, за да парира спада в рейтинга на президента Путин в контекста на нарастващите икономически трудности.

В понеделник руският държавен глава подписа два оспорвани закона: единият дава на властите възможност да блокират или налагат глоби на електронни медии, разпространяващи "фалшиви новини", другият наказва за "оскърбление на държавните символи".

Малко след като Путин бе преизбран за четвърти път начело на Русия миналата година, правителството му вдигна ДДС и увеличи възрастта за пенсия за пръв път от 30-те години на миналия век, пораждайки недоволство в страната, напомня АФП.