Какви са възможностите за връщане на работа след раждането на дете, провеждани социални политики на държавата, предложения за промени в досега действащото законодателство. Това са само част от темите, които бяха обсъдени в експо център „Флора“ в Бургас. Дискусията беше в търсене на баланс между майчинството и кариерата. Организатори бяха Майки ГЕРБ и Жени ГЕРБ, а като лектори се включиха зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, социалният антрополог Харалан Александров, психологът Ирена Соколова, присъствапа депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева и зам. кметът Лорис Мануелян, модератор беше Ева Михалева.

Зам. министър Русинова представи държавната политика. Засегнати бяха темите за детегледачи, гъвкавото работно време, безопасността на частните детски кътове и детски градини, отношението на работодателите към жени, на които им предстои да излязат в майчинство или имат малки деца. За момента има сключени 1443 трудови договора за детегледачи, като от тях 127 са с мъже. Повечето от тях са в родствена връзка с децата, но впечатляващ е случай на 18-годишно момче, което след завършването си на училище, работи като детегледач и се грижи за 2 близначета.

Сред участниците в дискусията беше и Ана Тавия, администратор в популярната фейсбук група Мамите на Бургас. Тя представи резултати от анкета, според която най-големият проблем за младите майки е работното време, а не липсата на работа. Тавия посочи, че наличието на седмична детска градина би дала възможност на родители да поемат работа с втори и нощни смени.

Жените споделяха своя опит, като се оказа, че някои от тях не са се отделяли от работния процес, а други пък са сливали майчинството за две деца и после трудно са се адаптирали на работа.

Майка на две деца разказа с писмо своите преживявания, като посочи, че при явяване на интервю единият от основните въпроси е дали има деца и планира ли бременност. „Всеки път, когато детето ми се разболее, се налагаше да ползвам отпуск, а не болнични. През това време трябваше да ходя и на работа, защото винаги имаше нещно важно, което трябва да се свърши, докато детето ми има 40 градуса температура“, сподели горичивия си опит тя и предложи да бъдат стимулирани работодателите да назначават майки с деца до 10 години, както и да се увеличи с един час почивката за младите майки.