Властите във Финландия обявиха, че ще започнат разследване на технологичния производител HMD Global, който държи лиценза за мобилните устройства под марката Nokia.

Причината за стартирането му са съмнения, че смартфони на компанията са изпращали информация до сървъри в Китай, съобщава Reuters.

По думите на финландския омбудсмана Рейо Аарнио предстои да стане ясно дали компанията е направила нарушения, свързани с лични данни на нейните клиенти.

Според информация на норвежката обществена телевизия NRK засегнати са били потребители, ползващи модела Nokia 7 Plus. От медията посочват, "неясен брой смартфони от модела са изплащали данни към сървър, базиран в Китай".

От NKR са направили своето разследване след сигнал на клиент, който твърдял, че телефонът му често се свързвал с конкретен сървър.

От HMD Global отричат твърденията. "Можем да потвърдим, че никаква лична информация не е била споделяна с трети страни", посочват от компанията в отговор на запитване на Reuters.

В съобщението се казва още, че е бил открит дефект в софтуера на партида от конкретен модел, който обаче е бил отстранен през февруари месец тази година. /money.bg