Жители на Несебър събират средства, за да може 29-годишния Давид Хакобян, който от 3-годишен живее у нас, да бъде освободен от арменската армия. Младият мъж няма документи за самоличност, поради различни стечения на обстоятелствата през годините. Преди дни е бил арестуван във Варна, а до месец трябва да бъде решена съдбата му и това дали ще остане в България, която счита за своя родина, или ще бъде върнат в Армения. Там ще трябва да бъде пратен в армията, а вариантът за освобождаването му от нея бил непосилен за семейството му, тъй като трябвало да плати глоба от 6500 евро. В момента в Несебър на няколко места има поставени кутии за дарения, като едно от тях е в СУ „Любен Каравелов“, откъдето потвърдшиха пред БургасИНФО, че събират средства за него.

„Момчето завъриши при нас основно образование. Дори имахме проблем с издаването на свидетелството му, но след консултации с различни институции, този проблем беше решен. Давид е контактен младеж, има си приятелски кръг, владее български език като роден, все пак е бил едва на 3 години, когато идва тук“, каза директорката на училището Тодорка Желязкова пред БургасИНФО. В момента там учи по-малкият брат на Давид, който е от брак на майка му с българин. Момчето е 11-ти клас.

Ето и историята на Давид, която той постави под мотото „Живот в окови“:

Здравейте! Аз нямам здравословен проблем, но въпреки това не мога да живея нормално. Казвам се Давид Хакобян и тези имена не фигурират в нито един официален документ вече 29 години. Ето накратко как се стигна до тук: роден съм на 03.06.1989г в Ереван, Армения; три години по-късно майка и баба ми решават да заживеят в България, където сме и до днес. Докато бях невръстен майка ми не успя да уреди документите ми, понеже години наред се превърна в жертва на домашно насилие; като поотраснах започнах да пробвам всичко, каквото ми хрумне, консултирах се с различни адвокати, държавни институции, неправителствени организации, омбудсмана, арменското посолство и за съжаление всичките ми опити бяха неуспешни. В последните ми разговори с настоящия консул се оказва, че единственият ми вариант за получаване на арменски паспорт е да заплатя военна компенсация в размер на 3 600 000 арменски драм (6 500 евро), понеже не съм служил в армията. И дори времето ми е ограничено, защото се очакват законодателни промени в близката една година, които да премахнат тази опция. Тази сума е непосилна за обикновен човек в България, още повече за такъв, който няма право легално да работи. Ако не я заплатя скоро перспективата е да продължа да живея както до момента – без право на работа, пътуване извън страната и с надеждата, че няма да попадна на рутинна полицейска проверка, като тогава ме чака екстрадиция и две години затвор в Армения (отново заради неучастието ми в армията). Затова се обръщам към вас с призив за подкрепа.