Националният осигурителен институт (НОИ) ще смята размера на новите пенсии по старите и по новите правила, и ще прилага по-изгодния за пенсионера вариант. Това беше договорено между правителството, ръководството на института и синдикатите.

Извънредната среща при премиера Бойко Борисов беше свикана след прогнозата на института, че около 30% от новите пенсионери през тази година ще бъдат ощетени от новата пенсионна формула. Към момента обаче не е ясно какво включват старите правила за изчисляване - дали това са само трите години стаж между 1997-а и 1999-а година, или освен тях, ще се вземат предвид и трите най-добри години стаж преди 1997-а. Никой не обясни и колко време ще продължи гратисният период на пресмятане по двата начина.

Все още няма отпуснати пенсии по новата формула, съобщи управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Изчисляването на размера на пенсиите по старата и по новата методика ще се прилага само за хората, които са пресметнали, че са ощетени от новата формула, която взема предвид осигурителният стаж само след 2000 г. Това обясни шефът на НОИ Ивайло Иванов, но не можа да каже ясно дали старата методика включва само годините между 1997-а и 1999-а, за които има данни в осигурителния регистър на НОИ, или ще се зачитат и трите най-благоприятни години преди 1997-а, които хората доказват с документи от своите работодатели.

Анализът на НОИ, който показва, че над 31% от 67 000 души от пенсиониращите се тази година ще бъдат с по-малки пенсии, се базира върху ефекта от премахването на трите години между 1997-а и 1999-а и ограничаването на индивидуалния коефициент във формулата. Тази промяна беше направена в последния момент с поправки в преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета и договорена месец преди това между синдикатите и правителството с участието на финансовия министър Владислав Горанов.

След днешната среща при премиера синдикатите обвиниха медиите в изнасяне на спекулативна информация за ефекта от новата пенсионна формула. Ася Гонева от КНСБ заяви, че "залага главата си", че няма как новите правила да "намаляват пенсия в пъти". Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пък допусна, че хората може би са сгрешили при прогнозното изчисляване на пенсията си в старата формула като са вкарали размера на заплата си преди деноминация.

Социалният министър Бисер Петков изрази общата воля на управляващите да не се допуска намаляване на новите пенсии. той обаче не уточни колко време ще продължат действията по "това недопускане". /dariknews.bg