Заплахи за уволнение, преместване в друга болница. Такива сигнали е получила омбудсманът Мая Манолова от медицински специалисти от цялата страна след националния им протест с искане за по-добро заплащане и по -добри условия на труд в сектора.

"Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите от София, Варна, Бургас, Пазарджик, Монтана, Казанлък, Габрово, Велинград. Предоставени са данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск", алармира Манолова, цитирана от Dnes.bg.

Като пример тя посочва, че ден след участието си в протеста, медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките ѝ началници за това, без да е инструктирана за новото работно място.

Друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение, неизвестни на какво законово основание.
Има и сигнали, че в някои случаи, представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие на протестиращите медицински работници.

"Като омбудсман подкрепям исканията на медицинските специалисти, намирам ги за напълно справедливи и настоявам да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и искания", коментира Манолова.

Според нея е напълно недопустимо оказването на натиск под каквато и да е форма срещу хора, протестиращи в защита на своите права и професионални интереси.

Така че тя ще поиска от прокуратурата да извърши проверка и да предприеме съответните законни действия.

Манолова призовава здравния министър Кирил Ананиев излезе с официална позиция, в която ясно да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях.