Окръжният съд в Бургас гледа мярката за неотклонение на британският гражданин Оуен Улолкот, който беше задържан в Бургас.

Окръжна прокуратура – Бургас внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „временно задържане под стража“ спрямо британския поданик Оуен У. Той е издирван с Европейска заповед за арест, издадена на 21.02.2019 г. от Магистратски съд в гр.Лийдс. Престъплението, за което Оуен У. се издирва в страната си е заговор за извършване на грабеж, което според британския криминален закон се наказва с доживотно лишаване от свобода.

В Европейската заповед за арест е посочено, че престъплението е извършено между 04.09.2015 г. и 27.09.2015 г. в търговски авто-сервиз в гр.Лийдс. Сочи се, че собственикът на търговския обект е бил наранен с мачете, а по време на грабежа е използван и зареден револвер. Самият грабеж е извършен от други 4 лица, а според британските власти Оуен У. го е планирал и е осигурил превозно средство за спомагане на грабежа, от който са отнети части за автомобил, възлизащи на 140 000 британски паунда.