Стотици пациенти на ден минават покрай Атанаска, която отново живее по-зле от куче в градинката пред Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Преди няколко седмици като временно решение тя бе настанена в Отделението по кардиология, но от седмица е изписана и неин дом отново е улицата. Снимки на жената ни изпратиха шокирани читатели на БургасИНФО, настояващи социалните да се задействат. 60-годишната Атанаска от бургаското село Маринка. Там има къща, но е била изгонена от близките си, които не се интересуват от нея.



По-тежкото обаче е, че от нея не се интересуват и институциите. Никоя от тях досега не е реагирала, за да настани жената в дом, затова тя отново се е свила в градинката. А в омагьосания кръг на Атанаска са десетки като нея. Използващите болницата като хотел, където някой да им даде храна и да ги изкъпе, са клошари, бездомници и пияни.

„Последните спят в коридорите на лечебното заведение откакто отрезвителите бяха затворени. А през това време пациенти се оплакват от миризмата, която трябва да изтърпят, докато чакат в тежко състояние. Повечето бездомни нямат здравословни проблеми, изискващи да бъдат приети в болница. Нямат обаче и документи, които са нужни за приемане в дом”, коментират лекари пред БургасИНФО.

Пияните нямат нужда от хоспитализация. Според медиците отрезвителите отново трябва да заработят, защото в момента един пиян заема носилка и място в Спешното, като спокойно след преглед, при който се установи, че няма проблем, може да бъде отведен някъде, където просто да изтрезнее, без да е опасен за себе си и околните. В момента този процес се случва пред очите на пациенти с инсулт и инфаркт, както и пред техните близки.

Какво е нужно да има в един отрезвител, структура, която преди години работеше но бе закрита

Отговорът е нищо особено – само един фелдшер на смяна, коментират лекари.



„Този мъж цяла вечер лежа на пейката в коридора на Медицинския център „Св. Николай Чудотворец”, който е на територията на Спешното отделение”, сподели чиатетел, който ни изпрати снимките.