Какво точно се случи с Facebook, Instagram и WhatsApp? Всеки, който вчера се опита да използва една от тези три услуги, изпитваше сериозни затруднения. Уви, конкретните причини все още не са известни. По непотвърдена информация причина става дума за вид кибератака, известна като "отказ от услуга". При нея целта е да се спре достъпа на потребителите до важна информация или до определен сайт. Мишената се атакува с огромен обем заявки, което забавя и дори спира работата на сървърите й, предаде БНТ.

Това е най-сериозният проблем в работата на Facebook от 2008 г., когато потребителите ? са около 150 милиона. Днес те са близо 2,3 млрд.

Най-много трудности в достъпването на социалните платформи имаха хората в югоизточна Англия. Потребители в САЩ, Перу, Колумбия и Мексико обаче също се оплакваха от липса на достъп.

Facebook и Instagram бяха недостъпни и за много от потребителите в България.

„Нещо се обърка. Работим по въпроса“ – това е в общи линии съобщението, което можеше да видите при опит за влизане в социалните мрежи.

Естествено, хората побързаха да изразят възмущението си в Twitter. Други пък не престанаха да се шегуват: "Facebook изглежда не работи. Сега хората ще се принудят да си говорят един с друг!".