Зелените площи в края на улица „Фердинандова” в Бургас са били възстановени на собствениците им, които искат да ги застроят.

„Става дума за два терена от по съответно 400 кв.м. и 900 кв.м. Улицата минава през единия, затова се налага редукция по член 16 от Закона за устройство на територията. След редукцията, на останалото пространство, ще могат да бъдат построени сгради с височина не повече от 4-5 етажа”, обясни общинският съветник Георги Манев по време на заседанието на Правната комисия към ОбС, която разгледа докладната. В момента собствениците искат изменение на Подробения устройствен план и Плана за регулация и застрояване за урегулирания поземлен имот в ж.к. "Възраждане", в който попадат терените. Бъдещите сгради, които вероятно ще бъдат жилищни кооперации, няма да могат да бъдат по-високи от тези срещу тях.

Експерти на Община Бургас са извършили оглед на зелените площи, които се намират в самия край на улицата, преди моста в посока стадион „Черноморец”, и са дали становище. Според заключението на експертите две от дърветата, които са брястове, е задължително да бъдат запазени и Подробният устройствен план трябва да бъде изготвен спрямо тях.