Слънчевата бургазлийка Даниела, която от 15 години живее в САЩ: Не вярвах, че етеричните масла ще променят живота ми

img

„Много етерични масла идват от България. Тя наистина е райско кътче на земята. От тук  като суровина се взима маточина, едно от най-скъпите и мощни масла, роза, бял равнец, лавандула, хвойна”, разказва Даниела

Даниела Йорданова е от онези хора, които носят спокойствието в себе си, а усмивката е тяхната визитна картичка. Даниела е от Бургас, но от 15 години живее в САЩ. Нейното приключение в страната нa неограничените възможности започва случайно, със спечелването на зелена карта. В Щатите тя създава семейство, работи на няколко места и съвсем неочаквано открива своето вдъхновение - етерични масла, голяма част, от които идват именно от България. 

В момента е уелнес консултант, а  когато идва в Бургас организира  презентации за здравословните ползи от употребата на етеричните маслата в ежедневието. 

Даниела, как се реши да заминеш за САЩ? В кой град живееш в момента и как се чувстваш извън родината вече толкова години? 

- Когато учех в Германия спечелих зелена карта, а моите планове всъщност бяха да се прибера в България, за да работя тук. Завършила съм както „Финанси”  така и „Международни икономически отношения” в УНСС. Опитах се да се реализирам в София , но истината е, че тогава възможностите бяха доста по-ограничени и дълго време бях безработна. А аз съм човек, който обича да пътува. След като имах зелена карта в ръцете си, родителите ми ме предизвика да отида поне на екскурзия до Щатите. И така всъщност останах много по-дълго.  Не заминах много млада – бях на 26. От разстоянието на времето мога да кажа, че сега виждам много повече възможности за работа за младите в България отколкото тогава. Намирам и голяма разлика в града, който се е променил към по-хубаво. В САЩ живея в Грийнвил, Южна Каролина. В България може да е известен с това, че там се произвеждат части за изтребителите F16 и там се намира и най-голeмият завод на BMW в света. Градчето е малко, но красиво, има много силно развита промишленост и там са съсредоточени производствата на световноизвестни марки. 

В България си била икономист – с какво се занимаваше, когато се установи за постоянно в САЩ?

- Работех в две фирми в отдели, близки до специалнисттите ми, докато съпругът ми не откри студио за персонални тренировки. Тогава започнах да помагам и на него. В един момент станаха твърде много ангажименти, затова решихме само да му помагам в студиото. Още нямах никакво намерение да ставам уелнес консултант, но един ден маслата попаднаха вкъщи. 

От други българи в САЩ знаем, че тези етерични масла са много популярни. Сподели ни на какво се дължи това и защо казваш, че променят  животи?

- Маслата попаднаха у дома изключително случайно, не бяха желани от мен вкъщи. Моя близка приятелка, също живееща в САЩ, беше попаднала на продуктите на do TERRA, търсейки алтернативни методи за поддържане на здравето на семейството си. Тя беше изпитала ползите от етеричните масла и в продължение на 4-5 години постоянно ми повтаряше да си набавя продуктите. От време на време и на мен ми попадаше интересна информация за тях. В един ден, разговаряйки по телефона, тя настоя: „Трябва да си вземеш пакет с масла”, и аз си помислих: „Ок. Трябва да се помогне на приятел”. И така вкъщи дойде една вълшебна кутийка с 10 масълца, която предизвика изключително вълнение за нослето ми, но въпреки това бях много скептична. Не вярвах, че само с една капка може да облекчат напрежението в главата и същевременно с една капка да се успокои раздразнено коремче, мускулни болки, чувства на безпокойство, напрежение и др. Тези свойства на маслата ми бяха наистина непознати. За мен ароматите дотогава бяха само парфюми, които аз не толерирах. Така започнах да експериментирам, опитвайки се да докажа на приятелката ми, че продуктите надали работят по начина, по който тя ми разказва. Всеки път се изненадвах от резултатите. Когато видях, че действат не само на мен, а и на приятели и познати, започнах да чета, за да разбера дали има научно обяснение  на това, което се случва. Така разбрах, че имат приложение в редица сфери от ежедневието. Те са се използвали в различни медицински, масажни и разкрасителни процедури още от древността. В наши дни започваме да ги преоткриваме. Постепенно етеричните масла заеха важно място в моя живот. Маслата облекчават напрежението в главата, помагат за понижаване на стреса, а това е много важно, за да бъде човек спокоен през деня. Откакто се занимавам с тях, се промених. Не гледам света през розови очила, но по-лесно постигам баланс. 

Как се прилагат маслата и защо са толкова търсени от майките?

- Етеричните масла на doTERRA са напълно чисти и се приемат по три различни начина – външен, вътрешен и локален. Външният метод е с нанасяне върху кожата на различни рефлексаторни точки, на стъпалата, по продължение на гръбначния стълб или на мястото на дискомфорт, но всъщност могат да се приемат и вътрешно, като хранителна добавка  и овкусител. При ароматното приложение –може да се вдишват след нанасяне на ръката или да бъдат разпръснати чрез дифузер, което помага за прочистване на въздуха от плесени, мухъл и бактерии. Маслата променят животи. В САЩ са изключително разпространени и най-вече сред майките. Така те се чувстват, че могат да се справят с малките здравословни предизвикателства и децата им са защитени.  Етеричните масла са антибактериални и работят на клетъчно ниво. Много родители на деца, нуждаещи се от специални грижи, споделят вече положителни резултати от употребата на етеричните масла и смеси. Идеята на собствениците е била да започнат да представят на света изключително чисти и мощни етерични масла, които да действат, а не само да носят аромат. Дотогава не е имало стандарт за изследването на маслата и тяхната чистота. Те решават, че ще изготвят протоколи, които ще следват. Според мен, благодарение на това, че маслата са толкова чисти, фирмата се развива с такава сила.

Забележително е, че част от етеричните масла, за които говориш, идват от България и се разпространяват по целия свят. Кои от тях се добиват тук?

- Най-продаваният продукт е лавандулата и той идва от България. Когато пътувате към Добрич виждате много лавандулови полета и част от тях са за doTERRA. Много етерични масла идват от България. Тя наистина е райско кътче на земята. От тук взимат като суровина маточина, едно от най-скъпите и мощни масла, роза, бял равнец, лавандула, хвойна. При срещите  ми с мениджърите съм споделяла с тях, че се гордея, че отвориха  дистилерия за лавандула в Добрич. Тя е най-голямата в България, нейното име е „Есетере”. Хубава е, че в момента отварят и втора. Лавандулата специално помага много при сезонни неразположения. Достатъчно е да нанесете маслото в кръг около окото си и сълзенето спира. Аз я наричам успокоителят, защото притежава отпускащи и успокояващи свойства както за кожата, така и емоциите, подпомага спокоен сън и намалява усещането за тревожност, подходяща е при изгаряния и ухапванията от комари, които определено имаме в Бургас. Има и репелент, който прогонва насекомите, много ефективно. Различните маса имат широко приложение. 

Твоите колеги за поредна година ще представят  действието на маслата пред бургаска публика. Кога ще е презентацията и къде?

Презентацията ще е на 19-ти март 2019г.  в „Смарт център” на бул. „Транспортна”. За събитието  има вход. Миналата година то  привлече около 150 души. Надявам се и сега да има толкова хора, които биха искали да научат за приложенията на етеричните масла и на които да бъдем полезни с информацията за природните продукти.

 

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец