Джамалът Алберт оживя на площада в Камено навръх Сирни Заговезни. Атрактивният ритуал се изпълнява всяка година на този ден и се нарича Джамал. Днес Алберт беше воден от циганка – калайджийка, която влезе в дом, чиито стопани заговяваха. Лакомият джамал обаче хапна балдаран в двора, докато стопанката му се черпеше с вино и кюфтета. Мощното му тяло се просна на земята, покосено от отровата. Собственичката му обаче не се вайкаше дълго, а забърка билки и му духна под опашката. Алберт се изправи на мига и започна отново да пдоскача бурно.

Този спектакъл беше изпълнен от членовете на известното сдружение „Каменовски традиции” в центъра на града, където се събраха мнозинството местни жители. Настроенито беше празнично, с много усмивки, танци и игри.

Обичаят "Джамал” представлява ритуално прогонване на болестите, лошотията и зимата, което го сродява с кукерските игри. В тази маскарадна традиция целта е да се подреди светът след хаоса, да се изчисти от всичко старо и лошо, за да се създаде ред и да се въздаде здраве и плодородие.

Докато жените играха хоро, ергените наблюдаваха подострянето на върбови клонки – стрелици, чиито върхове ще запалят и ще изстрелят, за да познаят в коя посока ще дойде посоката им. Поверието е, че чиято стрелица падне най-далеч, този ерген първи ще се задоми.

През това време децата на Камено се струпаха за пълния с емоция ритуал хамкане. Те дружно си поискаха прошка, като се хващаха за ръце.