Цели махали от България се изселват в страната с най-развитата икономика в Европа - Германия. Повече от 81 000 български деца получават помощи от германската държава, показа разследване на NOVA. Цели ромски квартали се местят от България в гетата на Дуисбург и Дортмунд и това става организирано.

„На върха на пирамидата стоят турци, които живеят в Германия. Цялото това нещо се организира в България. Наемат се работници, лъжат се хора, че отиват в Германия и започват да получават социални помощи. Всъщност там не е толкова лесно да получиш помощи. В основата на това да се устроиш в тази държава е адресът. Основното, което се продава от турците, е адресът. Те държат цели квартали, в които живеят българи”, каза в ефира на „Събуди се” журналистът Генка Шикерова. Според нея изходът от този омагьосан кръг е образоване и ограмотяване на населението.

След 2007 г. в Дуисбург са се заселили над 11 000 българи. Пристигат цели махали от Североизточна България. Това, което ги привлича, е германската социална система. По същия начин изглежда и Дортмунд – мечтата на жителите на пловдивския квартал „Столипиново”.

Обещанията за лесен достъп до помощи и трудов договор обаче често се оказват лъжа. Оставени без нищо в Германия, българите стават жертва на трудова експлоатация.