Протестите на медицинските сестри, които настояват за стартово възнаграждение от 2 минимални работни заплати и по-добри условия за труд, ще продължат.

На 21 март те предвиждат разполагането на палатка пред здравното министерство, ако исканията им не бъдат изпълнени. Това стана ясно от думите на Мая Илиева, която е сред организаторите.

По думите ѝ за това има достатъчно средства в здравеопазването. Илиева беше категорична, че медицинските сестри са се разделили за протестите. Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева обаче категорично отрече.

„Не сме се разделили в нито един момент. Нормално беше министърът и премиерът да поканят представителя на законовата съсловна организация на професионалистите по здравни грижи. Вероятно това донякъде ядоса част от колегите, защото когато има висок емоционален градус, се очаква да бъдат поканени хората, които са на улицата”, подчерта Василева.

„Ние си имаме политика за увеличаване на доходите както и за регулиране на професията. Не сме се отграничили за секунда. Казахме, че не сме организатори на протеста, което всъщност е така”, допълни тя.

Според Мая Илиева обаче е имало тайни обаждания към нейни колеги, като по нейните думи по този начин от асоциацията са започнали да оттеглят подкрепата си от протестите.

Милка Василева категорично отрече това твърдение. „Тайни обаждания могат ли да бъдат доказани”, попита тя.

„Не сме спирали никого, председателите на нашите регионални колегии присъстваха на всички протести”, подчерта Василева. „Никой от централното ръководство или от регионалните ръководства на асоциацията не се е обаждал”, увери тя.

Асоциацията не организира протеста, но подкрепя справедливите искания на колегите, обобщи Милка Василева.


източник: bTV