Случаите на измами с пътно транспортни произшествия зачестяват, а в тях все по-дейно участие вземат и чужди граждани. Те предизвикват лек инцидент с автомобил и искат пари на ръка, за да се избегне намесата на полицията.
Русенка е една от потърпевшите схемата.

В един от почивните дни тръгнала да паркира в паркинга на търговски център. Докато прави маневра с колата си, усеща удар. Спрелият в съседство автомобил внезапно потеглил и се блъснал в нея. От него излязъл румънски граждани, който й поискал 50 лв. за нанесени щети.

Жената коментира, че и на други нейни познати са искани пари от чужденци заради уж нанесени щети. Но никой не се е обърнал за помощ към служителите на реда. Затова и в Пътна полиция – Русе няма регистрирани подобни сигнали.

По-често измамени се оказвали пострадалите при леки инциденти.

"Имаме много ПТП-та, когато единият водач е ударил другия и е напуснал ПТП, пострадалия водач се явява в "Пътна полиция", подава протокол, той се обработва, а на извършителя, освен че издава протокол, и се съставя акт съответно за липса на уведомление за ПТП", заяви пред БНТ ст. инспектор Стилян Станев от "Пътна полиция" - Русе.

Застрахователите от своя страна съветват шофьорите да избягват плащане на ръка. Според тях най-често това се случва, когато нарушителят е употребил алкохол, няма документи за самоличност или няма сключена задължителна гражданска отговорност.

"Не е логично. След като си заплатил едни 250 - 300 лв. за "Гражданска отговорност", да се бръкнеш в джоба за пари, които някой ти е поискал. Такова плащане на място първо по никакъв начин не се документира и второ, не е сигурно дали е дължимо.

При инцидент, който не е регистриран в "Пътна полиция", глобите са между 50 и 200 лв.