В Поморие тържественото честване по повод 141-та годишнина от Освобождението на страната ни се проведе в центъра на града, пред паметните плочи на участниците в Освободителната война. Под звуците на химна в изпълнение на Общински духов оркестър с диригент Ангел Панцирков, почетен караул ритуално издигна българския трибагреник.

В знак на дълбока признателност към героите освободители, свещениците от храм „Свето Рождество Богородично“ отслужиха благодарствен молебен, в който се включиха и дамите от хор „Благовестие“, ръководени от диригент Йорданка Туджарова.

На официалната церемония присъстваха председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник – кметът Кунчо Гайдов, народният представител Ася Пеева, общинският съветник д-р Васил Костадинов, общественици, жители и гости на града. Всички те обсипаха с венци и цветя паметните плочи и бюст-паметника на Левски.Секретарят на НЧ „Светлина 1939“ Донка Китанова изнесе прекрасно слово за празника, а усмихнатите танцьори от ДФТА „Раковина“ с ръководител Владимир Данаилов допринесоха за доброто настроение на всички присъстващи.

Тържеството по повод един от най-големите и най-български празници продължи с народни танци и инициативата „Пробуждане с хоро“. Това е традиционна световна кампания на Сдружение “Азбукари“ и „Българи за България“ с цел възраждане на българщината, съорганизатор бе Ротари клуб – Поморие.

В навечерието на трети март малчуганите от ДГ „Теменуга“ в град Ахелой също бяха подготвили празнична програма в залата на местното НЧ „Светлина 1934“. Под ръководството на г-жа Т. Янкова и Н. Димитрова, чрез богата хореография малките патриоти припомниха, че трябва да се гордеем със своята история и предците си, благодарение на които днес се радваме на свободата.