„Развитието на Индустриалните зони в България е в основата на привличане на инвестиции, създаване на работни места и преодоляване на регионални дисбаланси. Само за 2018 г. Национална компания индустриални зони ЕАД (НКИЗ) има над 170 запитвания от инвестотори, а в момента текат преговори за инвестиционни проекти за над 160 млн.лв. и откриване на нови работи места. Бургас е сред ключовите градове по отношение привличането на инвеститори и развитие на Индустриалната зона“. Това заяви народният представител Димитър Бойчев по време на изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов в парламента днес. Той отправи въпрос на какъв етап е развитието на зоната в Бургас, а изнесената информация бе във връзка с инвестиции и перспективи за икономически растеж на българската икономика.

В Бургас вече са подписани предварителни и окончателни договори с 35 инвеститори до момента. Данните показват, че за 2018 г. в „Индустриален и логистичен парк – Бургас“ има сключени 7 предварителни и 5 окончателни договора. Тази година бе направена и копка на завод за самолетни части, като проектът е на стойност 30 млн. долара, той ще разкрие и над 200 нови работни места.

„Съжалявам, че колегите от БСП ги няма в зала днес, защото тук е мястото да се водят дебати за развитието на икономиката и на държавата. Изнесените данни за състоянието на икономиката и преките инвестиции са повод за гордост и дано тази посока на развитие продължи. Министър Караниколов обърна внимание и на добрата комуникация с кметовете и областните управители. Това е показателно, че правителството на ГЕРБ не прави разграничение между представителите на местното управление по отношение на политическата им принадлежност“, коментира още народният представител Димитър Бойчев.

Той посочи и ключово решение за потенциала на Индустриален парк -Бургас, което бе взето днес. На заседание на МС са апортирани 600 дка държавна собственост, намиращи се в Южна промишлена зона-гр. Бургас. Това се налага заради изчерпването на терените. По този начин ще се обособи подходяща за производствена дейност зона, в непосредствена близост до пристанището, разполагаща и с добре развита нова пътна инфраструктура.

По думите на икономическия министър преките чужди инвестиции за 2018 г. не само не са намалени, както твърдят от опозицията, но и са се увеличили с над 10%. Това сочат предварителните нови данни на БНБ, Окончателните данни за 2017 г. показват, че увеличението е с над 380 млн.лв. Положителната тенденция, която се наблюдава по отношение на преките инвестиции е от 2016 г. до настоящия момент.