Основният потребител на анаболни стероиди са хората от 17 до 45-годишна възраст. По принцип много са причините човек да започне да употребява такива вешщества. В ранна възраст децата започват да си мислият за тях, гледйки приятели, които са напреднали в спорта. Това не се отнася за професионалните спортисти. Рано или късно дългата употреба на анаболни стероиди ще ви убие. Това каза консултантът по хранителни добавки Станимир Жеков по време на състояла се в Бургас кръгла маса на тема „Наркотиците – риск за бъдещето“, организирана от депутатите от ГЕРБ. Жеков посочи какви са рисковете от употребата на анаболни стероиди, като мнението му е особено полезно за всички момчета, а и момичета, които влизат във фитнес залите с желанието бързо да трупат мускули.

„Забелязват се тежки увреждания на здравето във всички направления – кръвоносна система,сърдемно-съдова систеа, черен дроб и т.н. Желанието за бърз напредък води до употребата на тези вещества и рано или късно може да се стигне до неприятни последици. В моята практика често срещам хора, които искат такива вещества и нищо на света не може да ги спре, освен разговори с техните родители, които могат да осъществяват превенция.

Анаболните стероиди са производни на тестостерон. В нормално състояние той е жизненопалагащ хормон, който определя мъжките полови белези – повече мускултура, повече агресия, повече сила. Разбира се, с цел постигане на по-добри резултати в спорта и донякъде - заради нашето напрегнато ежедневие, много хора посягат към изкуствен тестостерон, което води до тежки заболявания и тежка агресия. В доста случаи това се изразява в агресия на пътя. Високите нива на тестостерона на прощават на никой. Познавам хора, които реално имат проблем с употребата на тези вещества.

Как може да се познае дали човек употребява такъв тип вещества? Детето започва бързо да се развива физически – бързо оказва влияние на мускултурата, проявява се желание за тежка физическа работа, наблюдава се необуздана агресия, както у дома, така и навън.

Тези вещества не са скъпи и се намират във всяка аптека. Недобросъвестен аптекр може да ги прродаде на всеки, както на инжекции, така и на таблетки.

Някой ден може би нашата държава ще достиге нивото на други държави, където този тип вещества са приравнени до наркотици. Може би това е правилният път. Не може да позволим на нашите деца да се тровят самостоятелнто заради желанието да постигнат малко по-бързо физическо развитие.