Най-добрите специалисти, представители на различни организации и институции – на Центъра за психично здраве, на ОДМВР-Бургас, на Прокуратурата, на Общинския съвет по наркотични вещества, на Община Бургас, директори на училища, будни родители, обсъдиха в Бургас начините, по които може да се реагира срещу употребата на наркотици сред учениците в морския град. Това стана на кръгла маса, организирана от бургаските депутати от ГЕРБ Диана Саватева и Ася Пеева, която се проведе в културен център „Морско казино“, в която участие взеха зам. Кметът Лорис Мануелян, зам. Областният управител Севдалина Турманова, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, началникът на група „Наркотици“ към „Криминална полиция“ Христо Грудов, говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандена, говорителят на Апелативна прокуратура – прокурор Йовита Григорова, началникът на РУО по образование Виолета Илиева, Росица Димова от Общинския съвет по наркотични вещества, д-р Никола Зъбов от Центъра за психично здраве, фамилният психотерапевт от клиниката в Суходол Красимир Иванов, консултантът по хранителни добавки Станимир Жеков, директорите на Търговската гимназия, на Гимназията по изучаване на английски език, Математическата гимназия и други.

Д-р Николай Зъбов представи различните видове наркотици и как те действат на психичното здраве. „Битува схващането, че бирата не е алкохол, а марихуаната не е дрога. Но..бирата е алкохол, а марихуаната е дрога. Почти всеки пети, който отключа психично заболяване е на фона на прием на наркотици – марихуана или синтетична дрога. Марихуаната много рядко вече е чиста, посипвана е с всякакви вещества. Много често децата не знаят какво пушат и пият. Рисковете са огромни. Защо го правят? Живеем всички в стрес, който може би е двойно по-голям за децата, защото те усещат какво се случва с нас. Търсят общност, където да намерят сигурност, която не винаги е подходяща. Моят апел е – бъдете с децата си, те са по-крехки от всички нас.“, каза д-р Зъбов. Той посочи, че има няколко случая на деца със сериозни заболявания след прием на метамфетамин. Според него родителите трябва да потърсят веднага клиничен психолог или психотерапевт, ако забележат първите проблеми при детето си.

„Има отърване от наркотиците, колкото и да е зловещ самият проблем“, посочи Красимир Иванов.

Директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов подчерта необходимостта от съвместна работа с ръководствата на училищата.

„Нашиата дейност е част от справянето с проблема. Полиция и прокуратура противодействат на разпространението на наркотични вещшества. Обаче както и да погледнем, това е един процес на търсене и предлагане и ако полицията работим по предлагането, то всички трябва да работим по търсенето. Ако търсенето намалее, ще намалее и предлагането. Това е по-кардинално решение. По обясними причини марихуаната е най-разпространеното наркотично вещество. Не бих казал, че нашата област се отличава с някакъв ръст спрямо всички останали, но така или иначе през лятото имаме пик, на който противодействаме по всякакъв начин. Кореспондираме с инситуции и организации по този проблем, включително и с училищата“, каза старши комисар Калоянов. Той посочи, че при разговорите с ученици, се забелязва интерес от страна на подрастващите, които вече все повече осъзнават, че това е проблем и че вече не е толкова модно.

„В област Бургас най-разпространените наркотични вещества са марихуаната, поради ниската цена, „друсаният“ чай, който навлезе през последните години на пазара в Бургас. Другото вещество е метамфетамина – пикото. Първоначалрно самите родители трябва да обърнат внимание на деата, които започват да употребяват наркотици.“, добави началникът на група „Наркотици“ към „Криминална полиция“ Христо Грудов.

„Производителите на наркотични вещества са изобретателни, постоянно се променят формули, за да не могат да бъдат установени с тестове.“, каза Йовита Григорова. Тя съобщи, че възрастта, в която се реализира употребата на дрога е от 18 до 42 години, а при пласиращите – тя рязко скача, като има случаи дори на 60-70-годишни хора.

В дискусията взе участие и Мария Куманова, майка на Мартин Куманов, който от години е в капана на дрогата. Нейната изстрадана изповед беше изключително емоционална и показва битката и ада, в който живеят близките на наркозависимите. Каква е нейната борба – очаквайте след малко в БургасИНФО.

Особено полезно за всички млади момчета, бързащи да натрупат мускули във фитнес залите, е мнението на консултантът по хранителни добавки Станимир Жеков. Какъв е рискът от употреба на анаболни стероиди – също очаквайте след малко.