Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов заяви, че спортната инфраструктура у нас е в най-лошо състояние в сравнение с тази на съседите - Сърбия, Гърция и Румъния, с които ще кандидатстваме заедно за домакинство на европейското първенство през 2028 г. и световното през 2030 г.

"Мен ме интересуват най-много стадионите, защото ние нямаме нито един нормален стадион. Дано спечелим поне една от двете кандидатури, но тези проекти остават за нашите деца. Ние сме най-зле, затова дано успеем да построим четири стадиона. Румъния е най-близо, имат чисто нов стадион в Букурещ и един в Крайова. Те са доста напред. Сърбия имат много проекти, започват нов национален стадион, който има осигурено финансиране. Същото се отнася и за Гърция, ще реконструират Олимпийския стадион в Атина, на ПАОК", заяви той.

Днес (25 февруари) спортните министри на четирите страни, както и ръководителите на футболните федерации, си дадоха среща у нас, за да обсъдят общите кандидатури и да формират Организационен съвет.

Българският министър на спорта Красен Кралев заяви, че 4 града у нас - София, Пловдив, Варна и Бургас, са предложили проекти за изграждане на стадиони, на които да се изиграят евентуалните мачове.

"След срещата в Солун ще имаме повече информация коя страна кои стадиони ще даде като предложения за домакинство. София, Варна, Бургас и Пловдив са градовете, предложили проекти за стадиони. Тук говорим, освен за летища, и за инфраструктура. Извън тези четири града няма кой друг да отговори на очакванията – става дума дори и за хотелска инфраструктура. Това са градовете, които ние разглеждаме, които имат конкретни терени, предложени от кметовете", заяви Кралев.

Преди евентуалното домакинство трябва да бъде изградена и инфраструктура между градовете, в които ще са стадионите.

"Ние сме наясно какво трябва да свършим като спортна инфраструктура, както и като транспортна инфраструктура. От българска страна вече има решения и отпуснати средства за пътните отсечки с Белград и Атина. За конкретни суми и отчети, ще го обявим публично, за да се знае какви средства ще са необходими за провеждането на първенствата", допълни Кралев.

Следващата такава среща ще е на 12 април в Солун.


източник: bTV