Имаше ли психичноболни по време на соца и през първите години на демокрацията в Бургас?

Как ги лекуваха? Извършваха ли престъпления?

Имаше ли такава масова психоза, че луд ще извади брадвата и ще изколи семейството си? Както се случва сега?

Ще ви припомним няколко случая, които разтърсиха иначе спокойното безметежно ежедневие на бургазлии.

НЕЛИ ОСТАНА ЗАВИНАГИ НА 13 ГОДИНИ

Годината е 1970-та. Денят 7 ноември. 13 годишната Нели отива на манифестация и се връща вкъщи, а после има уговорка да отиде с приятелки на кино. Родителите й са на гости в друг град и тя е сама. Към 15 часа започва да драска на вратата на съседите, те отварят и я откриват паднала, обляна в кръв и с прерязано гърло. Викат линейка, но вече е късно. Детето умира. Това се случва в 39 блок на ж.к. "Лазур", а Нели е ученичка в "Димитър Благоев", сега "Пею Яворов". Комплексът е в шок, градът е в шок. Такова брутално убийство никога не е ставало. Цели две седмици милицията разпитва всички свидетели, проверява всички версии. Накрая хващат убиеца. Собствения й чичо. Бил педофил, преследвал дечица, знаел, че брат му и жена му ще отсъстват. Решил да си поиграе с Нели, но тя се разпищяла, той се уплашил, взел ножа от мивката и убил.

Чичото получи диагноза педофилия, но това не го спаси от наказателна отговорност. Беше осъден на смърт от Бургаския съд и след няколко месеца присъдата беше изпълнена. А останалите с подобни отклонения в града притихнаха и години наред не посмяха да закачат ученички, за да изпълнят мокрите си сънища.

ПРОСТИТУТКАТА СЛАВЕЯ СЕ ПРЕВЪРНА В ЖИВА ФАКЛА, ЗА ДА СПАСИ ДЕТЕТО СИ

Годината е 1985. Известната бургаска проститутка Славея загина в дома си, когато той беше запален. Къщата й се намираше до хотел "България". Късно през нощта някой хвърли през прозореца запален парцал, напоен с бензин. Жената първо спаси момиченцето се, после се върна за момченцето, но не успя да го изведе навън. На следващата сутрин сред останките намериха обгорялото й тяло и овъгления труп на малкия й осемгодишен син. Разследването не откри кой е извършителят. Говореше се за чуждестранен моряк, който отдавна я ухажвал и искал да бъде само негова. Говореше се и за маняк, който я преследвал, но тя му отказвала. Но надделя версията за моряка, защото и двете й деца имаха чуждестранни бащи.

ДВЕ ОЧИ В НОВОГОДИШНАТА БАНИЦА НАКАРАЛИ МИЛИЦИОНЕРИ ДА СИ ПОВЪРНАТ ВЕЧЕРЯТА

Може би доста хора са забравили кървавата Руска от Бургас. Симпатична жена на средна възраст, която от време на време среща Дявола. Тази история все още кара участниците в нея да изтръпват. Руска си имала сериозен ухажор. Бай Иван. И го поканила на Нова година да празнуват заедно в дома й. Той пристигнал, а после жената внезапно се обадила на милицията. Дежурният екип се натъкнал на кошмарна гледка. Бай Иван лежал в локва кръв на земята, а на масата, точно в средата на баницата стояли двете му извадени очи и се взирали невиждащо в униформените. Единият не издържал и повърнал.

Психиатър разказва за разпита на Руска. Тя отдавна била с шизофрения, но й давали лекарства. За празниците решила да ги спре, тъй като смятал да пие шампанско. Иван пък си ходел с ежедневно облекло, но за гостуването се издокарал с костюм и вратовръзка. Съзнанието й не възприело новия му вид. "Видях го. Това не беше моят Иван. Това беше Дяволът. Бяха ми го подменили, но за да ме заблудят, бяха оставили очите му. Дяволът ме гледаше под друга външност, но с неговите очи. За да ме измами. И аз взех ножа и му извадих очите. За да ги спася. Да спася Иван! Моят Иван" - обяснявала Руска.

Дълги години тя била приведена в затворническата лудница в Ловеч и там активно я лекували. После решили, че се е кротнала и я преместили в дом за болни край Малко Търново. Там се сприятелила с жената на другото легло. Заедно плетяли, заедно пеели в хора, заедно се разхождали цели няколко години. Докато една вечер Руска не погледнала приятелката си в очите и не видяла там дявола. Тогава грабнала вилицата си и избола и двете... И отново се върнала в Ловеч в клиниката, а там починала от старост.

ДВЕ КРОТКИ МАЛКИ МЪРТВИ ДЕЧИЦА, А МАЙКА ИМ ПЕЕ ПРИСПИВА ПЕСЕН

Не по-малко кошмарна е и случката в Сунгурларско село, където бедна майка на две деца била изоставена от съпруга си. В селото знаели, че е малко особена, но иначе тиха и възпитана, на мравката път правела. Понякога получавала необясними главоболия, но никой не й обръщал внимание. Сама с децата, тя изпаднала в един от пристъпите си. Двете плачели неудържимо, майката не понасяла писъците, забивали се като чукове в главата й. И внезапно им запушила устите. И на двете. Настъпила благословена тишина. След три дни я намерили. Прегръщала малките трупчета, пеела им приспивни песнички, а от очите й струяла невиждана майчина любов. Полицаите едва изтръгнали мъртвите деца от ръцете й. Тя пищяла, виела и крещяла: Тихо, ще ги събудите! И се мятала като ранено животно из целия двор.

А после в Раднево установили тежка шизофрения...

МЪЖЪТ, КОЙТО ИЗЯДЕ СЪРЦАТА НА ТРИ ЖЕНИ

Няма бургазлия, който да не е чувал за убиеца от Голямо Буково. Човекоядецът Николай Георгов стана живия ужас на родното си село през 1994 г., когато уби и разфасова трима свои съселяни. Освен злодеянието, което извърши, тогава Георгов изкорми своите жертви и яде от вътрешните им органи, а останалата част беше запазил в хладилник за бъдеща консумация. Едната от жертвите беше и 90-годишната Мира Великова, баба на бившата съпруга на Николай. Тогава лекарските експертизи установиха, че морският капитан, какъвто е по професия убиецът, е болен от шизофрения и се нуждае от психиатрично лечение. Канибалът беше въдворен в лудницата в Раднево през 1994 г., където бе лекуван до 2006 г. След 12-годишен престой там бившият възпитаник на Висшето военноморско училище във Варна беше освободен, но лекарите изрично му предписаха да приема редовно медикаментите. Ако не се броят някои дребни негови отклонения, оттогава той рядко буйства, пие си редовно лекарствата, стана фермер и вече в местната кръчма го приемат като равен. Според лекарите Георгов е прекъснал лечението си за няколко години, след като беше наредено да се скъсат досиетата на психичноболните и това е довело до канибализма му. В момента кметът на селото го води редовно до психото на контролни прегледи.

СИН ИЗГРИЗА МАЙКА СИ В КАРНОБАТ

За този случай се говори малко и малцина го знаят. Млад мъж от Карнобат, завършил наскоро училище, се държал дръпнато и затворено години наред. Смятали го за малко особен и никой не потърсил лекарска намеса. Един ден майка му се върнала по-рано от работа и нарушила спокойствието му. Казала, че или трябва да продължи да учи, или да си намери работа. Той се разярил и се нахвърлил върху нея. Съседи извикали полиция зареди страшните писъци, които се разнесли от къщата. Униформените заварили майката цялата издрана, душена, а част от половият й орган бил отхапан и изяден от сина й.

Разбеснелият се младеж бил пратен с усмирителна риза в бургаската психиатрия, после в Раднево. Оттогава следите му се губят.

СЕГА ВЕЧЕ ИЗБИВАТ ЦЕЛИ СЕМЕЙСТВА

Защо напомнихме тези случаи? В момента в България картината е страшна. Няма месец, в който да не прочетем новина за поредния касапин. Просто в един ден превърта и избива цялото си семейство. Последният жесток случай беше в Нови Искър. Там убиецът беше психичноболен, обаче не се лекуваше. Никъде не го пращаха, а семейството мълчеше за странностите му. Много са родителите, които виждат, че децата им имат проблем, но го крият както от съседите и лекарите, така и от самите себе си. Стотици луди живеят на свобода, но без никакво лечение. Специализираните заведения за адекватна грижа намаляват, лекарите приемат понякога болните, но като свърши клиничната пътека ги връщат недолекувани. Те спират да пият медикаментите и изпадат в кризи. А кризите понякога свършват със зловеща касапница.

Родителите мълчат, докато не ги убият, съседите твърдят - ама той беше кротко момче. В училище също не различават първите признаци на шизофренията.

След толкова пияни и дрогирани ученици - как да разберат кой е болният?

А дори да разберат, мълчат. Защото смятат, че това не е тяхна работа.

Родителите пък не могат да повярват, че детето им е лудо. Други се страхуват да го заведат на лекар, за да не ги сочат после с пръст.

Пък резултатът накрая е кървав. С мълчаливото съучастие на всички нас.