Приключиха обществените обсъждания на бюджета на Поморие за 2019 г., вижте приоритетите

img

Финансовата рамка на бюджета на Община Поморие за 2019 г. е 29 160 000 лв. От тях данъчните приходи са 6 650 700 лв., неданъчните приходи са 7 232 871 лв., субсидии – 13 120 213 лв., трансфери – 1 255 075 лв. Преходният остатък от 2018 г. е 3 082 291 лв.

Изпълнението на бюджета за 2018 г. е 95,21%, в графа собствени приходи. Там, където Общината трябва да осъществи контролни функции и да си събере взeманията от данъци и такси, изпълнението е близо 100 %. Това е и капацитетът на Общината за собствени приходи към момента. По две пера не са изпълнени предварителните разчети от бюджета за миналата година. Първото перо е Данък придобиване на имущество. Това са трите процента данък, които постъпват в общинската хазна вследствие на сделки с недвижими имоти. Изпълнението за този данък е 76 %. Второто неизпълнено перо е много показателно според мен, а именно Приходи от продажба на земя. Изпълнението по този показател е 63 % , което доказва, че политиката на Община Поморие за продажба на общинска земя е последователна и разумна. Това каза кметът на община Поморие Иван Алексиев по време на общественото обсъждане на бюджета за 2019 г., в гр. Поморие.

Заместник-кметът по бюджет и финанси Янчо Илиев подробно представи пред присъстващите на срещата всички заложени в новия бюджет параметри и източниците на финансиране. Капиталовата програма на общината за 2019 г. е 3 010 290 лв. Повече от 1 млн. лева са заложени в общинското предприятие БКСРД, чиято основна дейност е ниското строителство, ремонти и подмяна на тротоари и други дейности по благоустрояването на територията на цялата община. Близо 1 млн. са средствата, предоставени на МБАЛ Поморие през 2018 г, предстои закупуването на нов скенер и хистероскоп за АГ отделението, на обща стойност 264 000 лв.

Проектобюджетът беше представен във всички населени места в община Поморие лично от кмета Алексиев и неговите заместници Янчо Илиев и инж. Кунчо Гайдов. На всички срещи присъства председателят на Общинския съвет Адам Адамов и общински съветници.

След направените корекции и допълнения от жителите на общината, проектобюджетът ще бъде внесен в Общински съвет Поморие. В продължение на една седмица ще се разглежда от постоянните комисии, след което ще бъде гласуван на заседание през месец февруари.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас