Ударно развитие чака Ахелой през 2019-та: Буни ще пазят брега, канализацията ще бъде заустена, основни улици - ремонтирани

Основна задача пред нас е развитието на град Ахелой. В момента само Поморие генерира приходи и издържа цялата община. Това е все по-непосилна задача, като се има предвид увеличените активи на общината и високите очаквания на жителите ѝ. Трябва ни втори стълб, който да генерира приходи и това е именно Ахелой, защото е единственият друг град, разположен на морския бряг. Това каза кметът Иван Алексиев по време на срещата за обсъждане на проектобюджета за 2019 г. в гр. Ахелой.

Едно от най-значимите неща в тази посока е изграждането на буни за запазване и защита на ахелойския бряг. Проектът, който освен буни, включва и изграждане на пристан, вече е внесен в регионалното министерство и очаква одобрение за финансиране.

През пролетта на 2019 г., предстои да бъде решен и още един от проблемите на града – канализацията на Ахелой ще бъде заустена в Пречиствателна станция Равда. Това ще се случи благодарение на два големи инвестиционни проекта, които се реализират в момента на територията на гр. Ахелой. Доброто сътрудничество и партньорство между инвеститори и Община доведе до разработване на цялостно развитие на зоната, в която са инвестициите, включително и изграждане на водопровод, ремонт и заустване на отпадните води в канално-помпена станция, а оттам и в Пречиствателна станция Равда чрез тласкател. Освен за инфраструктурата, тези инвестиции ще спомогнат и за туристическото развитие на града, осигурявайки над 4 000 легла и над 500 работни места в Ахелой.

По програмата за развитие на селските райони и Местната инициативна група Поморие ще се извърши основен ремонт на три основи улици в Ахелой – Рила, Струма и Искър. По същата програма е одобрен и проект за изграждане на екоалея, разположена между морския бряг и Поморийското солено езеро, която да свърже Ахелой с Поморие.

„Спомням си, че преди години с вас коментирахме кога ще изчистим залива – той вече е чист; кога ще се изгради обхода – и той е факт; много пъти обсъждахме въпроса за изграждане на детска ясла – строителството ѝ започва; за буните, за улиците и много други.

Полагаме много усилия да променим Ахелой, но основното беше да се изведе трафикът от града. Убеден съм, че отсега нататък нещата ще започнат да се случват. Необходимо ни е малко разбиране и малко повече комуникация помежду ни”, заключи кметът Иван Алексиев в края на срещата.

На обществено обсъждане присъстваха още заместник-кметът на Община Поморие Янчо Илиев, председателят на Общинския съвет Адам Адамов, кметът на гр. Ахелой Иван Георгиев и общинските съветници. .

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас

Политически екшън в Несебър