В малък водоем непосредствено до Поморие е открита мъртва риба и пяна с неизвестен състав, съобщиха от Организацията за закрила на българските граждани, след като са проверили на място получен сигнал от местни жители.

„От разговори с хора от Поморие разбрахме, че евентуалната причина е отравяне на водата с препарати. С тях са били измивани бъчви и цистерни в близкия завод. Мръсната вода се оттича по тръба, но на места тази тръба била пукната и част от отровата се влива във водоема, отравя водата и убива част от рибата. Причината за пяната също били препаратите от завода, според някои поморийци. Замърсяването се появило преди няколко дни и рибата веднага измряла. Гражданин се обадил на 112, но не знае дали са взети мерки за отстраняване на проблема.“, заявиха от ОЗБГ.

Според членовете на организацията има рибари от цигански произход, които в това време спокойно улавяли риба. „Или не знаеха за проблема, или не се интересуваха, но последиците от този риболов може да се окажат фатални както за тях, така и за близките им, а ако и продават рибата, то тогава има вероятност за много сериозни здравословни проблеми сред хора и животни. Възможността от фатален край също не е за подценяване!“, смятат от ОЗБГ.