Нещо ново, любопитно, интригуващо и различно предстои да се случи в Кошарица в началото на следващата 2019 г., съобщи Melnicata.com.

Местният жител инж. Димитър Трифонов, който бе инициатор за създаването и реализирането на спартакиада преди 2 г., сега се е заел в екип с читалищното настоятелство, с идеята за реализирането на фотоалбум на семействата в Кошарица, като целта му е да се запази във времето.

„Преди няколко години ми хрумна една идея, но като всяка такава й бе нужно известно време да отлежи. Това време вече мина и дойде ред на изпълнението. Много често ми се е искало да се върна назад във времето и да разгледам стари снимки на селото, на хората, на самодейните групи, на семейството, но поради много причини, това е трудно постижимо и би коствало много време за да го направя.

Съществуват стари снимки във всяко семейство, има такива и в библиотеката, в книгата за с.Кошарица, вероятно има и в интернет, но никъде на едно място, което да е достъпно за всеки да ги разгледа.

Споделих идеята със състава на читалищното настоятелство на с.Кошарица, те харесаха идеята и решихме съвместно да осъществим реализацията й.

Идеята е да направим общ фотоалбум на семействата в село Кошарица, като целта му е да се запази във времето и след години нашите деца, внуци, роднини и приятели да имат възможността да се запознаят с нас, с нас поколението на милениума, поколението на XXI-ви век, на комунизма, на демокрацията, на компютрите, на мобилните телефони, на интернета, Skype, Facebook и т.н.

Подчертавам семейства, което съвсем не означава и задължава да се правят големи и ангажиращи родствени снимки. Всеки си решава в какъв формат и състав да се снима.

Освен семейните снимки, ми се иска да се направят и снимки на самодейните групи като: певческа група, танцова група, в т.ч. ловджии, лозаро-винарската група, мотористи и други, които се обособяват като такива.

Разбира се, ще има снимки и на най-важните сгради за селото, а именно: детска градина, училище, църква, кметство, център и други, ако в процеса на изпълнение решим.", споделя инж. Димитър Трифонов.

Той допълва, че има желанието снимките да се случат в два последователни дни (януари или февруари 2019г.), като тези дни да се превърнат в едни по-необикновенни, интересни, емоционални, забавни за всички участници.

Поканени за участие са професионални фотографи, които са обещали да дойдат и помогнат за реализирането на идеята.

"За да има добра организация в дните на заснемане, трябва всяко семейство, което е сигурно, че иска да се снима и че ще присъства, да потвърди, за да можем да направим някакъв водещ график на заснемане. Разбира се, никой няма да върнем ако дойде по-рано или по-късно, но за ваше удобство, би било добре да има символичен график. За помещение и дата на изпълнение ще информираме допълнително, но би било удобно сграда и помещение като читалището или училището. Това най-вероятно ще е първият по рода си фотоалбум с такава идея и мащаб в България и ако съм прав, то жителите на село Кошарица, ще са първите, които ще се сдобият с такъв. Това ще добави още една гордост към историята на китното ни селце.

В днешно време, това ще е просто един албум, но след двадесет, тридесет и повече години той ще се превърне в история. От участниците зависи дали ще бъдат „героите” в нея.

Може би много от жителите на Кошарица няма да успеят да приемат и почувстват идеята за семейни снимки, както ние го усещаме, някой може с насмешка, друг с недоверие, трети с безразличие. От части може би ще са и прави, но това мероприятие не се прави само за тях, а е послание за поколенията, които ще останат след тях.", допълни още инж. Димитър Трифонов.