11-годишното дете с менингит вече е изписано от Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас, научи БургасИНФО. Припомняме, че през август на четирима пациенти с менингит от Бургас бяха взети проби и изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести, за да бъдат изследвания за наличие на западнонилска треска. Причината е, че усложнението от рядкото заболяване, което се предава от комари, е именно развитието на менингит. При трима от пациентите, включително и при детето, пробите са отрицателни.

„При една от пациентките трябва да се вземе втора серумна проба, което ще стане след една-две седмици. Тя е на 76-години от Бургас. При нея резултатът за IgM антитела на заболяването е положителен, което налага взимане на втора серумна проба. Това обаче не означава регистриране на нов случай”, заяви за БургасИНФО д-р Величка Григорово от РЗИ.

За момента има само един обявен случай, който остава вероятен, защото не е напълно потвърден. Това е 75-годишната жена от Бургас, която има остатъчни енцефалитни прояви и е на домашно лечение.

Доказан случай на западнонилска треска с усложнения бе наблюдаван при мъж от Пловдив.