Проведено е изключително мащабно разследване, свързано с установяването и задържането на организирана престъпна група, занимавала се с данъчни измами, пране на пари и нелегално производство на цигари. Подробности по проведените действия дадоха днес на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура даниела Начева, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев и главният секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов.

На този етап от разследването са обвинени 8 лица, като на петима от тях обвиненията са предявени. Един от обвинените е обявен за издирване с Европейска заповад за арест, а други двама се издирват в страната. Установено е, че те са свързани с общо 20 търговски дружества, осъществявали легална дейност – в качеството си на управители или служители – на една верига от свързани фирми, която е контролирана от един от тях. Установени са и парични потоци с неизяснен произход, като тези пари се влагат в легална икономика чрез различна връзка между фирмите. Операцията стартира с процесуално –следствени действия на територията на Карнобат, където е открита нелегална фабрика за цигари – в работен режим, с изключително модерно оборудване.

Установено е, че работниците са били чужденци и за тях са били създадени всички необходими условия с цел те да не напускат района на фабриката. За повече конспиративност, всеки от циклите е бил изцяло отделен. В хода на разследването, в което активно участват служители на ГДБОП, ДАНС, Агенция „Митници“ и НАП, се стига и до установяването на организираната престъпна група.