До 31 януари догодина всеки, който е закупил хартиена винетка, чийто срок за годност не е изтекъл, ще може да я преобразува в електронна. Възможността за конвертиране ще е в сила както за тежкотоварните автомобили, така и за тези зо 3.5 тона, съобщи днес народният представител Александър Ненков (ГЕРБ), който е вносител на предложенията в Закона за пътищата заедно със Станислав Иванов (ГЕРБ).

От догодина ще има и т.нар. уикенд винетка, но тепърва ще се прецизира как да бъде оформена - какви часове и кои дни, стана ясно от изявлението на Ненков. От 16 август догодина тол системата ще заработи на сто процента и постепенно, с наближаването на този срок ще отпадат винетките с различен срок, каквито съществуват към момента.

Парламентарната регионална комисия преустанови работата си по законопроекта заради началото на извънредното заседание на 44-ото НС и не успя да обсъди това предложение, както и другото, с което се задължават превозните средства от категории D1, D1Е, D или DE да се оборудват с видеорегистратори и обезопасителни колани.

Промените се наложиха по спешност заради тежката катастрофа край Своге, отнела живота на 17 човека, а други 21 бяха ранени. Ненков беше категоричен, че тези предложения ще бъдат одобрени и подобни "крути мерки" са оправдани предвид случилата се трагедия. Превозвачите ще имат 6 месеца гратисен период, за да оборудват превозните си средства с тези устройства.


Парламентарната комисия одобри предложението, че за преминаване по платената пътна мрежа се въвежда смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато растояние.

Съгласно приетите текстове Агенция "Пътна инфраструктура" (АП|И) ще оперира и поддържа Електронна система за събиране на пътни такси. Размерът на таксата ще се определя от Министерски съвет след предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Основна тема в дебата беше разпределянето на очакваните милиард и над милиард лева от пътни такси. В крайна сметка, с гласовете на депутатите от управляващото мнозинство, общините бяха отрязани от възможността за достъп до тези средства. Те ще бъдат предназначени за ремонти, поддръжка и рехабилитация само на пътищата, за които се плащат таксите. Както и преди, общините ще получават средства за поддръжката на пътната мрежа, за която отговарят, чрез субсидии от държавния бюджет.