Синът на кмета на Карнобат е сред задържаните лица при акцията във фабриката за нелегално производство на цигари. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг в Специализираната прокуратура, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Той е собственик на помещенията, в които се намира фабриката и за които той твърди, че тогава не е знаел какво се случва там“, допълни Гешев.
„На място в Карнобат и околните населени места е зам.-главният прокурор г-н Сарафов, който оказва методическа помощ на колегите на място от следствието. Известно ни е къде е пласирана продукцията от нелегалната фабрика за цигари, но в момента няма да коментирам“, допълни той.
„Аз не казвам, че са извършвани данъчни престъпления за периода 2009-2018 г., а казвам, че извършваме проверка и събираме доказателства за този период. Към момента няма повдигнати обвинения. Производствата не са забавени. Преди 2 месеца е образувано това дело“, каза още той. Попитан защо чак сега се задържат лица, при положение, че периодът на разследване е от 2009 година, Гешев заяви, че Специализираната прокуратура е млада структура и работи от 2 години. „Към момента, когато аз съм административен ръководител компромиси не се правят. Ако имате въпроси за 2009 година, може да ги зададете на конкретните длъжностни лица, които са били към този момент", допълни той. „Има наблюдаващ прокурор, който ще прецени в рамките на 24 часа дали ще привлече конкретни лица към наказателна отговорност, ако има доказателства. В цял свят определен тип хора, с определен тип бизнес, при положение, че развиват престъпна дейност и генерират 60, 70, 80 млн. печалба, логично е предприемат конкретни действия, за да си гарантират сигурност, да разполагат с изпреварваща информация, или да имат връзки в определени служби на всякакви нива. Това се случва във всички страни. Факт е, че до момента от тази акция не е изтекла никаква информация към лицата, спрямо които работим. Това означава само едно – че хората, които работят са правилните хора и тези, с които работим от Спецпрокуратурата също са правилните хора от службите“, заяви още той. „Сред 10-те задържани са човек, който е пълномощник на фирмата наемател на фабриката, шофьор на камиона, хора, които отговарят за пласмента на продукцията. В момента се претърсват над 60 адреса. Обемът от информация е огромен“, каза още заместникът на главния прокурор.

Очаквайте подробности от брифинга на Борислав Сарафов, който е насрочен за този час в Карнобат