От четирима души с изключително опасното заболяване вирусен менингит са взети проби, които са изпратени за изследване за наличие на западнонилска треска. Сред болните има и 11-годишно дете, настанено в Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас, разбра БургасИНФО. Детето е диагностицирано последно, а част от заболелите вече са изписани. Те са на различна възраст – млади хора и такива на средна възраст. Именно развитието на менингит е едно от усложненията, които се развиват при западнонилска треска. Очаква се резултатът от пробите, които са изпратени в края на миналия месец, скоро да е готов.

Припомняме, че жена на 75 години от Бургас също бе хоспитализирана в Инфекциозно отделение със симптоматика, характерна за заболяването. Тя вече е изписана, като лечението й продължава, защото има остатъчни енцефалитни прояви. От пациентката бяха взети и втори проби на серум и урина, изпратени в Националния център по заразни и паразитни болести в София.

„В телефонен разговор от там ни уведомиха, че пробите от урина са отрицателни, но това се очакваше, тъй като вирусът се задържа за по-кратко време в урината. Останалите проби са положителни, така случаят остава вероятен”, заяви за БургасИНФО д-р Величка Григорова от РЗИ Бургас. От Инспекцията очакват резултата от новите проби.

Припомняме, че от заболяването, което се предава от комари, в тежко състояние бе мъж в Пловдив, който бе отключил усложнения.