Созополското село Присад завря, поиска да влезе в ХХI век: Забравени сме, трябва да минем към Бургас! (СНИМКИ)

img

Центърът на созополското село Присад днес ври и кипи, след като десетки местни жители и собственици на къщи се събраха, за да създадат Инициативен комитет за провеждането на референдум за преминаването на населеното място към община Бургас. „На жителите от години им е писнало да бъдат лъгани и забравени, но сега, когато и млади хора се установихме тук, селото започна да се разбужда“, коментираха хората. Те са недоволни от липсата на инфраструктура, от отношението на местния кмет, а чашата на търпението преляла, когато помпата за промишлена вода спряла да работи и започнал недостиг и на питейна, тъй като стопаните били принудени да поливат градините си с нея.

Възрастни жители се оплакаха, че пътуването до общинския център Созопол е трудно, а единственият автобус, който влиза в Присад, е към Бургас. В Бургас търсят и лекарска помощ, както и ходят на пазар.

Сред събралите се жители днес беше и младата майка Гергина Василева, която разказа потресаващ случай как през зимата двете й момиченца, които сега са на 6,5 години са били с 40 градуса температура. Линейка трудно открила адреса, тъй като улиците нямат имена, а след това нямало как да премине до къщата, тъй като тя била буквално непроходима. Наложи се сами да гребем, за да може до децата ми да стигне лекар, каза младата жена.

Липсата на пътища подчерта и англичанката Пени Смит, която от близо 3 години има къща в селото. „Тук няма вода, нито пък пътища, по улиците текат реки, когато вали.“, каза чужденката, която е в отлични отношения с местните хора.

„Община Созопол не обръща внимание с години, това ни принуди да пристъпим към искане за референдум. Очакваме с преминаването към Бургас решението на проблемите да се случи. Това са неща, които е редно да бъдат направени.“, каза Ванча Байлова, която е един от инициаторите.

Подобно искансе хората на Присад имаха и през 2012 г., но отделянето от Созопол беше неуспешно.

Кметският наместник Пенка Стоянова вчера заяви пред БургасИНФО, че не е уведомена за днешното събрание.

Уведомителните бележки за неговото провеждане бяха разлепени на витрините на местния магазин, който се намира точно пред кметството, а днес хората се събраха именно там.

2 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

2 Коментара

 •  
  Стоян
  2019-11-11 14:01:13

  Тези, които искаха преди една година да се махат от Созопол, сега същите се натискат за кметски наместници на новоизбрания созополски кмет. Лъснаха им мазните физиономии. Както казва Стойка, раята не можа да се усети как я използват. Даже и някои се регистрираха в Присад, за да гласуват за БСП.

 •  
  Стойка
  2018-11-05 11:54:23

  Идат избори. Раята не може да се усети, че я използват. Г-н Павел трасира пътя на баща си за кметско-наместническото кресло. Нека г-н Вълчо обясникак точно узурпира една къща в с. Присад и сега тази къща лесно може да се види за продан в интернет.

Най-новото

Актуални теми

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас