12 години го суркаха това дело, трябваше по-рано да ме вкарат в затвора. Румънецът беше пиян, закачаше жена ми. Сега, ако се върна назад, няма да го направя. Това заяви в съда в Бургас 37-годишният Севджан Юмер, който има присъда от съд в Италия за побой и грабеж. Пострадалият е румънец, а случката е от 2006г. Преди няколко дни Севджан е задържан на постоянния си адрес в България по Европейска заповед за арест.

Според защитника на Севджан адв. Кацарски – обвиняемият се е прибрал в България, за да осигури прехраната на семейството си, а не, за да избяга. По думите на самия Севджан той продал магазина си за плод и зеленчук в Италия и купил 460 овце, за да осигури семейството си.

„Румънецът е 42-годишен. Той работеше с мен в строителството и му услужих със 100 евро. Той взимаше 600 евро, аз 1000. Нито пия, нито пуша, нито пия кафета или ям шоколади и имам пари. И след 2 години го видях и той ми показа среден пръст. Той е бивш шампион по бокс и му счупих костица на носа. Бях с албанец, роднина на жена ми. Аллах, ако има, или Господ - казвам истината", заяви Севджан.

„Жена ми живее в Италия. Искам да си гледам детето, не искам в Турция, те имат по-стегнати закони. В Италия ми падна оборота в магазина, дойдох в България и купих овце. Казах на баща ми: „Ти като едно време ме караше да паса животни, сега ти ще си ги пасеш. И искам домашен арест да съм със сина и жена ми до последно. Мога и доброволно да си купя билет”, заяви Севджан, който има 11-годишно дете и е женен за албанка.

В полицията в Карнобат е получен формуляр А от прокуратурата в Рим,според който Севджан се издирва за престъпления. Той се издирва, за това че през май 2006г., в съучастие, е извършил грабеж и побой. За това му е наложено наказание от 5,3 години затвор. На 18.07. т.г. прокуратурата в Италия е издала заповед за арест. Българското обвинение поиска той да остане под стража.

Според адв. Кацарски обаче пострадалият е само с леки телесни повреди - насинявания и счупване на костицана носа. А делото се е точило 12 години и италианските власти са задържали и пускали Севджан, който има постоянен адрес в България, и е намерен в дома си в Карнобат. На територията на България никога не е бил осъждан.

„ Той няма да се укрие. Най-адекватната мярка за неотклонение е домашен арест. Севджан се е подготвял за изтърпяване на присъдата. Прибрал се е в България, за да осигури прехраната на семейството си, докато е в затвора”, заяви адвокат Кацарски.