Тричленен състав на Апелативен съд – Бургас измени от условна в ефективна 18-месечната присъда, с която подсъдимият Златомир Велчев е признат за виновен за катастрофа и причиняване на смърт по непредпазливост, след като употребил алкохол и седнал зад волана, без да е правоспособен водач.

Тежкият пътен инцидент става малко преди полунощ на 31 декември 2015 г. Златомир Велчев, който тогава нямал навършени 16 г., празнувал посрещането на новата 2016 г. в к-с.“М. Рудник“ заедно с трима приятели. По време на празнуването употребявали и алкохол. Около 22.00 ч. бащата на домакина излязъл от апартамента и момчетата решили да се поразходят с автомобила му. Златомир В. шофирал колата, а до него и на задната седалка били останалите трима младежи. Компанията пристигнала в гр. Айтос, където празнувала приятелката на Златомир В., двамата се видели за 10-15 минути и към 23.30 ч. колата потеглила обратно към гр. Бургас. Шофьорът и тримата пътници били без обезопасителни колани. Към 23.45 ч., на около 200 метра след разклона за гр. Българово, автомобилът навлязъл в ляв завой. В резултат на високата скорост - 125 км/ч и действието на центробежните сили той поднесъл, станал неуправляем, ударил се първо в дясната мантинела на пътя, след това и в лявата, завъртял на ляво, изменил посоката си на движение, пресякъл двете ленти на платното за движение и се ударил в лявата крайпътна мантинела след което спрял под ъгъл в лявата лента за насрещно движение. След ударите в автомобила останал само подсъдимия, а останалите изпаднали от купето. Пострадалото момче Велислав В. било намерено в гориста зона около пътя, на 10 м. от него.

Подсъдимият е управлявал МПС в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта си 0.84 на хиляда. и без да притежава свидетелство за управление на МПС, бил е неправоспособен водач.

Съдебното следствие пред първоинстанционния съд е преминало по съкратената процедура, като Златомир В. признал изцяло фактите от обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират други доказателства за тези факти. ОС – Бургас е постановил условна присъда от година и половина.

Според въззивната инстанция деянието е със завишена степен обществена опасност. Подсъдимият е шофирал със скорост на движение многократно надвишаваща разрешената. Освен това в опасност е поставен живота и на останалите пътуващи лица, които за щастие са останали живи. Личността на Златомир В. също разкрива завишена опасност - няколко месеца преди престъпление той е управлявал лек автомобил, без правоспособност. Шофирал е и през 2017г., за което е издадено и влязло в сила Наказателно постановление.

“Упоритата безотговорност на подсъдимия и незачитане на правилата за движение, с което поставя в опасност останалите членове на обществото, изисква по-строго отношение към него“, са категорични бургаските апелативни съдии.

Тези изводи са мотивирали съдебният състав да измени присъдата от условна в ефективна и да определи първоначален общ режим за изтърпяване на наказанието.

Решението подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок през ВКС.