Хиляди родолюбиви българи от цялата страна се стекоха към историческата местност Петрова нива, която се намира в сърцето на Странджа. Те показаха днес, че се помни паметта на героите, когато се навършват 115 години от въстанието. Сред хората бяха президентът Румен Радев, вицепремиерът Валери Симеонов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, председдатедлят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, евродепутатът Ангел Джамбазки, кметовете на Камено Жельо Вардунски, на Средец Иван Жабов, депутати от ГЕРБ и Патриотичния фронт, зам. областният управител Владимир Крумов, общински съветници, представители на Тракийските дружества от цялата страна други.

Съборът всяка година се провежда под патронажа на държавния глава, като домакин е община Малкор Търново.

„Петрова нива е символ на борбата, на бунта, на непримиримостта на македонските и тракийските българи с робски окови. А оковите са строшени още в мига, в който се взима решението за борбата. Както се пее в химна на Странджа: „Няма вече плахи роби, има горди юнаци”, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

В параклиса Св. Петка беше отслужена заупокойна молитва, а преди минути беше проведена тържествената заря –проверка пред паметника в местността.