Днес единственият обитаем остров по българското Черноморие - Света Анастасия - отбеляза своя празник. Събитието уважиха с присъствието си зам.-кметът Йорданка Ананиева, директорът на Регионалния исторически музей Милен Николов, стотици бургазлии и туристи, пристигнали с общинския катамаран "Анастасия" и с частните кораби "Кук" и "Афала". За доброто им настроение се погрижиха танцьорите, музикантите и певците от фолклорен ансамбъл "Странджа".

Това е единственият ден в годината, когато достъпът до върха на фара е свободен. Много гости се възползваха от възможността да се насладят на неповторимата гледка към целия бургаски залив от най-високата точка на острова, да хапнат нещо вкусно, да разгледат интересната музейна експозиция и да се хванат на вече традиционното празнично хоро.

Посетителите на острова винаги могат да очакват любезно посрещане от служителите на общинско предприятие "Туризъм" и дружелюбното куче Анастасия, което прави компания на фараджиите. Ако се оглеждате внимателно, можете да срещнете някоя от свободно живеещите тук костенурки - бъдете мили с тях, не ги вдигайте от земята и не ги отнасяйте със себе си!

Това, което винаги ще ви очаква на остров Света Анастасия, е невероятното усещане да си върху малко късче земя, заобиколено отвсякъде с вода, наситено с неповторима атмосфера, пълно със спомени и оставило сериозна многовековна диря в историята.

А, и не забравяйте да опитате специалната рибена чорба на островния готвач чичо Митко!