На един хвърлей от лазурните плажове на Лозенец, в полите на Странджа се намира китното село Велика. Постоянното население е едва 57 души. Имат си река, дебели орехови сенки и кметски наместник, който свири на барабани. Стоян Димов е на 65-години, диригент по образование, запален пчелар и музикант в градския духов оркестър на Царево и си има всичко. Но не и половинка.

Стоян казва, че музиката е първата му истинска любов, но докато свири, в съзнанието му днес се прокрадват и други мисли. Кметът си търси жена и то каква:

„Еее... тя жената не винаги трябва да й се гледа външността. Душа да има, душа. И да има и приличен вид, естествено, не да е като малко слонче...

Какъв идеал?! Трябва да е интелигентна и умна, да не е глупачка. Да не е груба като мъж. Да е жена, в истинския смисъл на думата“, реди кметският наместник. След това допълва образа на Мадоната в мечтите му: „По-дребничка да е. Аз съм по-нисичък, така че много голяма - не. Трябва да е по-наръчна...И колкото по-млада, толкова по хубаво".

За зестра Димов предлага десет кошера на метри от морския бряг в близкото село Варвара, уредена къща във Велика със спретнат двор и романтични гледки от верандата.



„Кмет съм отскоро на село Велика- най-красивото село. Има много вили, хотели, сега е пълнос народ, през зимата по-малко. Хубава църква имаме, чешми... Климатът е идеален. Ние сме на три километра от Лозенец. От нас почва Балкана. Тук е чист въздуха,балкански. Супер.

Кметът на село Велика казва, че е отворен за новостите. Завършил е културно-просветно образование за читалищен работник, с музикален профил хорово диригентство. Преди да подхване важните за селото дела работил шест години в комсолола, имал частен бизнес, бил е охранител. Най-ярки обаче са спомените му от оркестъра на "Балкантурист", в който бил барабанист:

„Барабанист бях преди 30-40 години. Работих в „Балкантурист“ в Слънчев бряг. Тогава курортният комплекс беше много хубава, западняща дестинация. Не е като сега застроен. Имаше западно германци, французи, англичани.

Сега в Слънчев бряг не съм ходил и не искам да отида, като гледам по телевизията, отвратително е станало. Навремето всеки ресторант си имаше оркестър. Тогава всичко беше наживо, не като сега – фалшиво. Сега дискотеки разни там, апаратури пускат. Тогава имаше оркестър на живо, свирят, танцуват, така беше тогава. И вариетето работеше. Всичко имаше, и циркова програма, и балерини... Ех, балерините. Всички избрани бяха. Сега на кючеци малко избива..."

За кметския наместник вечната любов е илюзия, защото хубавите неща са кратки:
„Животът е кратък и човек не трябва да пропуска моментите“, обобщава философски той. И в разговора леко вмъква: "Все още съм ерген".

- Сега си търсите нещо за продължително?
- А, не особено. То ще омръзне, ако е продължително.