За първи път са издадени заповеди за преустановяване дейността на заведения по Черноморието, заради шум след 23 часа. Това стана ясно днес на пресконференция в Бургас на вицепремиера Валери Симеонов. На нея присъстваха и областният управител Вълчо Чолаков и шефът на РЗИ-Бургас Георги Паздеров.

„Въпреки че още няма нов закон, всички почиващи имат право на спокойствие от 23 до 7 часа“, каза Симеонов. Въпреки проверките, някои заведения продължавали да погазват правилата. Затова за първи път затворили два обекта, заради силен шум - „Какаов плаж“ и заведение „Хедон“ на „Каваците“. Симеонов каза, че не ставало дума за вендета, а за това, че многократно нарушили разпоредбите на РЗИ за шума и озвучавали открити площи. На 11-ти и на 9-ти юни представители на заведенията подписали заповеди с предписания. На 5-ти август от РЗИ направили нова проверка и установили концерти с няколко хиляди души на плажа. Разпоредено им било да спрат звука, но въпреки предписанията, това не се случило. Затова в петък им били връчени заповеди за преустановяване експлоатацията на обектите. Според Симеонов собствениците представили версиите, че на едното място затварянето е заради техническа повреда, а на другото – за пръскане срещу мухи.

„Мерките имат възпитателен ефект. Ще бъдем безкомпромисни. Борбата с шума е борба с новата чума на 21 век“, каза той.

В общините Несебър и Созопол наредбите за спазване на обществения ред са отменени от прокуратурата и повече от половин година нямат приети нови поправки. „Така връзват ръцете на МВР да опазва спазването на наредбите“, каза Симеонов.

Според шефа на РЗИ-Бургас Георги Паздеров до днес са издадени 84 протоколи с предписания, 6 акта за административно нарушение и 22 заповеди за спиране на озвучаване след 23 часа, както и 2 заповеди за спиране на дейността.