Европа е свидетел на невиждан колапс, вследствие на безумно високи и нечакани от никого температури, съсипващи сухи ветрове и отчаяна жажда за дъжд.

И какви да бъдат последствията от всичко това, ако не - огнена стихия - хищно поглъщаща хора, домове и природа.

Португалия

Иберийският полуостров е под натиска на може би най-високите температури в Европа, които на места надхвърлят 45 градуса по Целзий.

Пожарът там бушува от дни, като повече от 1 000 пожарникари, подпомагани от 19 хеликоптери и самолети шести пореден ден се опитват да угасят големия пожар, бушуващ в Южна Португалия, на около 250 км югоизточно от Лисабон

Огънят се приближи на 500 метра от Моншики, град с около 2 000 жители, което накара властите да евакуират къщите с оглед на приближаващата стихия.

Досега са ранени 29 души, а много сгради, разположени на горящите хълмове, са били унищожени.

Испания

Испания е изправена пред няколко горски пожара, последният от които избухна близо до Лученте в района на Валенсия, където са евакуирани най-малко 2 500 души.

Досега пожарът е унищожил около 1 000 хектара земя.

Горски пожар на френската граница в североизточната част на Испания пък принуди властите да затворят магистрала, свързваща двете страни, съобщиха пожарникари за АФП.

"Работим заедно с френски пожарникари при пожар в Ла Джонкуера", съобщиха те в Туитър.

Пожарникарите в Каталуния заявиха, че са получили помощ от самолети и хеликоптери.

Преди три дни те съобщиха, че огънят вече е под контрол.

Атика

В 6:40 часа местно време тази сутрин Атика отново стана цел на огнените демони. Гръцката противопожарна служба с 9 пожарникари, 3 помощни автомобила и 1 хеликоптер гаси горски пожар, който избухна в района на Агия Марина в Неа Макри в източна Атика. Неа Макри се намира много близо до населените места, които бяха засегнати от опустошителните пожари на 23 юли, отнели живота на над 90 души.

Както съобщи кореспондента на МИА от Атина, според прогнозата за опасност от пожари, публикувана от Генералната служба за гражданска защита на Гърция, за днес областта Атика, заедно с полуостров Евия и островите Скирос, Лесбос, Хиос, Самос и Икария са в оранжев цвят , т.е. с много висока степен на опасност (четвърта категория) от появата на пожари.

През последните 24 часа пожарната служба е заета с гасенето на 62 градски пожара и 15 горски и е призована за помощ в 41 инцидента.

След потушаването на втория по големина пожар в региона Главното управление за гражданска защита инструктира всички държавни служби, както и общинските и регионалните власти да бъдат нащрек. Като превантивна мярка, превозните средства са забранени по пътища, минаващи през определени паркове, гори и други райони, считани за застрашени от пожар в общините Маратон, Палини, Рафина-Пикерми и Спата-Артемида.

Германия

Десетки хора бяха ранени след пожар, който избухна в близост до железопътна линия в нападнатия от жегите град Зигбург близо до град Бон..

Пожарът е започнал в тревна местност близо до ключов железопътен маршрут и бързо се е разпространил до близките къщи, като е спрял железопътния трафик за часове.

Горещините и сухия въздух са помогнали на пламъците да се разпространят бързо до близките къщи, принуждавайки пожарникарите да се изправят срещу "огнената стена".

Най-малко 28 души са пострадали в пожара, трима от които са в критично състояние, според местните служители.

Сред пострадалите са 20 местни жители, 3-ма пожарникари и 5 полицейски служители. Над 520 пожарникари са взели участие в операцията, а аварийните екипи са използвали полицейско водно оръжие и хеликоптер, за да потушат пожара. 9 къщи са тежко увредени.

Железопътният трафик през Зигбург обслужва натоварената високоскоростна влакова линия ICE, която обхваща трасето от Кьолн до Франкфурт. Германската железопътна компания Deutsche Bahn съобщи на пътниците в изявление, че закъсненията по маршрута Кьолн-Франкфурт могат да продължат до късно.

Температурите достигнаха 39 градуса по Целзий в Зигбург, като в района няма валежи от седмици, съобщи Дойче Веле.

На фона на затормозяващите политически и съсипващите я икономически кризи, Европа се моли да бъде пощадена поне от яростта на природата. Нищо друго не й остава, освен да се надява на така жадуваното захлаждане, а защо не и дори да се довери на шаманските ритуали за „извикване“ на дъжд. /БГНЕС