Нова опасна мода сред тийнейджърите у нас: поглъщане на капсули течен прах за пране набира популярност в интернет.

Лекарите предупреждават, че може да има фатални последствия.

Всичко започва от меме в Tуитър, според което капсулите течен прах за пране изглеждат ужасно вкусни, въпреки че не са.


Дотук вече в столичната токсикология са засекли няколко такива случая. За щастие без жертви, но със сериозни последствия за организма на подрастващите.

След "Синия кит", който се появи у нас преди няколко години и продължава да сее травми и смърт, на мода е и още един "чалъндж" (бел.р. - от английската дума за предизвикателство).

В случая се следва модната вълна, която от няколко седмици набира сили в чужбина - "Kiki Do You Love Me", позната още като предизвикателството на Дрейк.

У нас няколко звезди, сред които и олимпийската медалистка от Рио Цвети Найденова, се отчетоха с танцувални ритми до колата, която обаче се движи, след което трябва да успееш отново да се качиш зад волана.

Това, което за някои е забавна игра, обаче бързо може да прерасне в инцидент. От по-безобидните – като например да ти откраднат чантата – до по-рискованите – като автомобилът ти да се заключи без шофьор зад волана.

И ако за зрителя провалите могат да изглеждат смешни, то за потърпевшите те могат да са трагични.

Засега данни за загинали няма, но ранени има. Полицията в редица държави вече предупреди шофьорите да не повтарят опасното поведение.