Атрактивните доброволки към Местната комисия за борба с трафика на хора Карина и Мария Магдалена поведоха тази вечер концерт, състоял се на „Охлюва” в Морската градина на Бургас, срещу въвличането на момичета в мрежа за сексуална експлоатация.

„Не ставай заложник на фалшиви обещания” е мотото на лятната кампания. Младите хората предупреждават тийнейджърките, че трябва да бъдат информирани, а не експлоатирани. Отправят и предупреждения момичетата да внимават при започване на работа, особено в чужбина. Друга сериозна опасност е по-големите мъже, които омайват с обещания, а в крайна сметка вместо красива любов, получават живот на секс робиня.

В концерта днес участие взеха млади рок, рап и и денс изпълнители. На концерта звучеше специално написаната за кампанията песен "Кога ще има край”, бяха представени видеоклипът и рап-песента. Видеоклипът разказва историята на момиче, въвлечено в сексуална експлоатация от момчето, в което е влюбена. Често срещан сюжет от реалния живот, повтарящ историите на хиляди момичета и млади жени, експлоатирани у нас и в страните от Западна Европа.

Трафикът на хора е доходен бизнес, наред с трафика на оръжие и наркотици. Нашата страна е страна на произход на жертви на трафика на хора, тук те се набират и се експлоатират най-често в страните от Западна Европа. Различни са причините един човек да попадне в ситуация на трафик на хора: Бедност и желание да подобриш живота си. Търсене на силни усещания, желание за луксозен живот. Потребността да обичаш.

Един от най-разпространените методи за въвличане по света и у нас е т.нар. метод Loverboy - когато трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува й скъпи подаръци, кара я да се чувства специална. Когато изгради пълно доверие у нея и предлага да заминат в чужбина, за да работят заедно. В момента, в който влюбената жена се съгласи, тя без да знае вече е попаднала в капана на сексуалната експлоатация. Следва пътуване зад граница, а животът се превръща в кошмар.
Официалната статистика показва, че за 2017 г., в Бургас, 41 души са станали жертви на трафика на хора. Реалния брой е многократно по-голям. Престъплението трафик на хора трудно се доказва, тъй като жертвите не желаят да подават жалби в полицията и да свидетелстват срещу трафикантите. Причините са страх, срам, заплахи.