Съществуват десетки легенди, но една от тях сладкодумно разказва, че хората със своята неблагодарност много оскърбила иначе веселия бог Дионисий и той решил да напусне своите земи и да потегли към слънчева Тракия. Придружен от шумната си свита менади и сатири, богът взел най- хубавата си лозова пръчка като дар за местните хора и тръгнал към Черноморието. С много старание и любов Дионисий пазел своя дар, и когато се срещнал с траките, им показал как да се грижат за лозата, да я режат и берат плода й и да я превръщат в сладко вино. В отплата местните го почели, построили му светилища и устроили в негова чест Дионисиеви празници.

Вече 17 години точно тази древна традиция е в основата на празниците „Море от вино“, организирани от Община Поморие и НЧ „Просвета 1888“. Музикални концерти, танцови спектакли, театрални постановки, изложби и представяния на книги и други изненади ще поднесат дните от 30 юли до 6 септември 2018 година.

Програмата започва в понеделник /30.07.2018 г./ от 19.00 часа , когато на три места в града музиканти от Джаз формация Fourth Edition-София и Нейко Бодуров Квартет – Варна ще изнасят концерти, а именно: на крайбрежната алея при фигурата „Чайка”, на емблематичната беседка до Стария кей и в парка до кафе „Summer refresh“. От 20.30 часа на външната сцена на НЧ „Просвета 1888“ ще се състои и официалното откриване, ще бъде посрещнат Дионисий и свитата му, след което започва концертът на Теодосий Спасов Джаз Квартет.

От 5 до 12 август ще се проведе и атрактивната „Национална седмица на морето“, жители и гости на града ще станат свидетели на красив парад на плавателни съдове и ще посрещнат Нептун и свитата му от русалки и морски духчета. Заповядайте!