Първата копка на модерния конгресен център, който ще се намира между Морска гара и Магазия 1, бе направена днес, като част от събитията, съпътстващи домакинството на Европейския морски ден.

„Приятно задължение е да направим първа копка на една знакова сграда, която трябва да е готова след около 480 дни. Пожелавам успех на строителите и изпълнителите”, заяви генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов.

Днес е най-показателният ден защо Бургас има нужда от подобна инфраструктура.

„Причината е, че днес градът е домакин на Европейския морски ден, който се проведе в атриума на БСУ. Ако тази сграда съществуваше, щеше да е най-подходящата, където да се провежда подобно събитие. Защото на един град с перспективи и с визия за бъдещето е необходима подобна сграда, за да могат да се провеждат международни и местни събития. Тук, в тази сграда, ще има научен център, който да се занимава с опазването на водите, на Черно море и всички връзки между Бургас и черноморските градове, ще се извършва тук”, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков сподели, че още като общински съветник той и неговите колеги са разглеждали графики с проекти какво ще има на Морска гара и ето, че вече голяма част от тях са реализирани на терен.

„Това се случи благодарение на доброто взаимодействие между държавна и местна власт, благодарение на духа на бургазлии, които одобриха този тип проекти. Получавал съм множество въпроси и питания кога Бургас ще има конгресен център. Сега смело мога да отговоря, че след 400 дни Бургас ще има и конгресен и изследователски център”, заяви областният управител Вълчо Чолаков.

Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че е радостен, че Бургас продължава с доброто развитие след изграждането на Морска гара и трафик кулата на Пристанище Бургас.

„Сега даваме възможност на Бургас да има и малко по-различен тип туризъм”, заяви Московски.

В типичния си стил вицепремиерът Валери Симеонов пожела успех на проекта, но и напомни на строителите да работят по-тихо, защото през лятото са в сила някои правила.