Арестуваха още една столична общинска шефка с подкуп

img

Ръководно длъжностно лице в Столична община е било заловено с подкуп. Това стана ясно от съобщение на Софийска градска прокуратура. Операцията е била проведена съвместно с ГДБОП, става въпрос за началник на отдел.  Според БЛИЦ задържаната е  главният юрисконсулт на район "Подуяне" Лилия Геринска, която е отговаряла и за обществените поръчки. Тя е била задържана във вторник. 

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу директор на дирекция от Столична община район "Подуяне". Разследващата се е получила парична сума, за да наруши свои служебни задължения. Хваната е с 10 000 лева. Това съобщи на извънреден брифинг ръководителят на Софийска градска прокуратура Зорница Русинова. За същата обществена поръчка в края на миналата година е получила още 5 000 лв., добави Русинова.   "Паричната сума е получена от представител на дружество, спечелило обществената поръчка. Налични са доказателства и за други престъпления, включително и длъжностни, а също и че  и за други обществени поръчки е получавала парични суми. В делото има доказателства, че по едната обществена поръчка е получила парична сума, за да заведе свои подчинени в хотел. Отиването в хотела и престоят са установени.  Установени са и контакти на това длъжностно лице с представители на дружествата, които са печелили обществените поръчки", поясни Русинова. 

 Лилия Геринска ще бъде задържана за срок от 72 часа.  Наказанието за това обвинение - до 8 години затвор и глоба в размер от 10 000 лева. Стана ясно с колко пари са хванали главния юрисконсулт на район "Подуяне" Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов съобщи, че сигналът за корупционните действия на Лилия Геринска е получен в началото на октомври миналата година. До момента е работено оперативно.  "С действията на ГДБОП и прокуратурата развалихме една взаимноизгодна сделка. В този случай няма белязани пари. И взимащият, и даващият подкупа не очакваха, че знаем за тази сделка.  Въпросната сделка стана на другия край на София - в "Овча купел"", каза още той.  


 Припомняме, че преди месец с подкуп бе арестувана кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Зрелищната акция по задържането й блокира за часове района пред Спортната палата. Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха арестувани до служебната си кола заради получаване на подкуп от 70 хил. евро, който бил само част от още по-голяма сума – 250 хил. евро. 


Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Никулден 2018

Пета седмица протести в Бургас

Четвърта седмица протести в Бургас