Красива служителка на рент а кар возила до Несебър помагача на атентатора от Сарафово, питала го дали не е израелец

img
Божидар, в чийто хотел е отседнал Хасан Ел Хадж Хасан (който се представял и като Ралф Рико)

Над 15 свидетели бяха разпитани от Специализирания съд в Бургас по делото за атентата в Сарафово. Съдът заседава в морския град за по- голямо улеснение на свидетелите, които са основно от Равда и Несебър. Бомбеният атентат стана на 18 юли 2012 г., в 17:23 часа местно време, при което загинаха 7 души и 35 бяха ранени. Сред жертвите бяха петима израелски туристи от автобуса, шофьорът, който от летището трябвало да ги откара в хотела им в Слънчев бряг и атентаторът, който дефакто се самовзривил с раницата-бомба, която се опитвал да постави в багажното отделение. Тя гръмнала, след като била задействана дистанционно от двама съучястници на атентатора, които явно наблюдавали отстрани какво се случва. В момент, в който, няколко израелци се скарали с камикадзето, че ги прережда, те натиснали копчето и устройството се взривило.

Подсъдими задочно са двама ливански граждани - Мелиад Фарах /представял се и като Браян Джеремая/ и Хасан Ел Хадж Хасан /представял се и като Ралф Рико/, които вече над пет години се издирват с червена бюлетина на "Интерпол".

Днес бяха разпитани хора, които са виждали и контактували с двамата помагачи. Николинка и Божидар Андрееви, собственици на семейния хотел "Андреев" в Несебър разказаха, че шест дни при тях е пребивавал Ралф Уилям Рико. Той представил лична карта от Мичиган, по време на регистрацията в хотела с това име. Не ядял свинско, а предимно сьомга и ходел с неизменна червена безбойлна шапка. На снимката в личната карта бил с перука и шапка, а в Несебър- с къса коса, бил тъмничък, в никакъв случая бял, разказа хазяйката Андреева.Отначало казал, че ще остане само един ден, но после се върнал и в продължение на пет дни си плащал всяка сутрин в девет за престоя. Давал банкнота от 50 лева, връщали му 20 лева. Излизал след като плащал, обикновено с раница на гърба и следобед се връщал. Никой не го е виждал да говори по телефон, никога не поискал и интернет. С персонала разговарял, дори на шега му казвали "Рико от Порто Рико". Обяснявал, че в Несебър е "very nise", много хубаво и винаги бил много лъчезарен.

Вторият помагач на атентатора- Мелияд Фарах отседнал в Равда.
Свидетелката Севдалина Козарева разказа днес в Съда в Бургас, че на 7- ми юли той отишъл във фирмата за рент- а-кар, където тя работела- в Равда и поискал да наеме по- икономична кола. Фирмата разполагала с аудита и рено и чужденецът си поръчал "Рено клио". Показал шофьорска книжка, която, според свидетелката била международна, издадена от щата Мичиган в САЩ. Адресната регистрация била в Чикаго. Тъй като той не говорел добре английски език, Севдалина го попитала дали не е израелец, но той и отговорил, че е чист американец. Платил за 3- 4 дни, а върнал колата по- рано, но не поискал да си вземе обратно предплатата. Казал, че отива в Несебър и Козарева му предложила да го закара дотам. Според нея, той се държал странно, правел и разни мимики, физиономии и комплименти.

Бил висок 1. 70 м, също носел раница, а шофьорската му книжка била с името Браян Джеремая, с което се представил.

Друга свидетелка разказа: Видях странен мъж, носеше необичайно голяма раница

Няколко дни преди атентата видях на летището мъж, който носеше огромна раница. Самият той бе висок близо два метра, облечен бе с червен анцунг и къси панталони. В това време водех туристи към един от терминалите. Този човек ми се стори изключително странен. Дни преди това пък край автобусите с израелски туристи пак виждах да обикаля странен мъж. Не съм сигурна дали беше същия, защото бях по- далеч. Но си помиклих, че има нов преводач на израелците.

Тя не съобщила на никого за странния човек и необичайно голямата му раница, но когато станал атентатът, решила, че може би има общо с него. Жената работи в поморийска туристическа фирма.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Млад мъж загина, падна от тераса в центъра на Бургас

Голям пожар в Айтос, гори паркинг за тирове

Полицията натръшка двама топ автокрадци в ж.к. „Изгрев”