Стрелецът от Свети Влас Кирил Атанасов се лекува вече като свободен гражданин в отделението по Неврохирургия в УМБАЛ-Бургас, увери се репортер на БургасИНФО. Той е в стая с още двама души и не изказа дори съжаление за нападението срещу бившата си съпруга Лиляна Б, което извърши преди седмица с газов пистолет в супермаркет в курортното селище. „Няма да разговярам с никого без адвоката си“, каза той и хвана ръката на наш репортер, за да изключи всякаква възможност да бъде записван или сниман. Припомняме, че вчера в 17 часа изтече срокът, за който той беше задържан от Окръжна прокуратура. Отделението, в което е настанена пострадалата Лили, е на два етажа от него, там има полицейска охрана и всеки посетител се преценява щателно. Кирил обаче може да си излезе съвмем необезпокояван.

От Окръжна прокуратура съобщиха, че протестират определението на съда, получено днес, с което се оставя без уважение искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, внесено вчера, спрямо Кирил Атанасов и съдебното производство е прекратено. Кирил е обвинен за това, че на 8-ми май направил опит предумишлено да умъртви жена, чрез произвеждане на един изстрел с газ – сигнален пистолет в областта на ухото, като деянието макар и да е довършено не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици.

В протестираното определение е посочено, че преди изтичане на 72 - часовия срок за задържане в съда е получено писмо, от което е видно, че обвиняемият се намира на лечение в УМБАЛ – Бургас и е невъзможно неговото присъствие в съдебна зала да бъде осигурено, както и че към този момент не е била изготвена постановената на 10.05.2018г. експертиза по досъдебното производство, не по вина на разследващите органи, която да удостовери дали здравословното състояние на Кирил Атанасов позволява спрямо него да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Състав на Окръжен съд – Бургас в закрито свое заседание е преценил, че поради тези обстоятелства е процесуално недопустимо да бъде разгледано делото.

Окръжна прокуратура – Бургас мотивира своя протест с факта, че в чл. 64 от НПК е изрично указано, че съдът незабавно разглежда делото в открито съдебно заседание, което да се проведе с участието на прокурор, обвиняемия и негов защитник. В НПК не е указана възможност в хипотезата на чл.64 от НПК съдът да се произнася по какъвто и да е начин в закрито заседание. При невъзможност обвиняемият да се яви в съдебно заседание по медицински причини, както в случая поради лечение в медицинско заведение, законодателят е предвидил в чл.262 от НПК възможност за провеждане на съдебно заседание или отделни съдебни действия извън съдебната зала (в случая в УМБАЛ- Бургас), посочват от прокуратурата. Такава молба е била отправена от Окръжна прокуратура – Бургас към съда в едно с представеното на причината, която препятства Кирил А. да се яви в съдебна зала. Прокуратурата е отправила и молба към съда за отлагане на заседанието до изготвяне на съдебно –медицинската експертиза на обвиняемия. Тези възможности не са били възприети от Окръжен съд – Бургас.

Протестът на Окръжна прокуратура – Бургас подлежи на разглеждане от Апелативния съд в града.

Бърза проверка показа, че има случаи, в които съдебни заседания се провеждат в болнични заведения.

Такъв пример е мярката за неотклонение на бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, обвинен в изнасилването на 16-годишна ученичка. Тогава заседанието е било в пазарджишката болница.

Подобно е било положението и със стрелеца Петко Петков от Лясковец, който е бил настанен болница „Д-р Ст. Черкезов".

БургасИНФО припомня и фрапиращата драма между Маргарита и Илко Тонев от миналото лято, която шокира Бургас. Младото момиче бе зверски пребито и захвърлено от Илко в безпомощно състояние и обезобразено пред Спешното отделение. А той самият се озова в Отделението по неврохиругия, след като скочи от втория етаж на хотел в Китен и имаше контузия на прешлен. Заради това, че беше в болницата, отново не му беше гледана мярка за неотклонение и това, което можеше да направи прокуратурата, е да му наложи забрана да напуска страната. Той обаче духна в Холандия.

Бе издадена Европейска заповед за арест и той беше задържан в Хага. Сега се очаква холандската правораздавателна система да предаде мъжа на българските власти.