Вая Скумова от Поморие зае първо място в Петия Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето“, който се проведе на 5 май 2018 г., в гр. Велико Търново.

Призовото място е за възрастова група от 9 до 13 години, в която участваха общо 26 деца. До финал достигнаха само четирима финалисти, най-малкият от които – Вая Скумова.

Конкурсът „Звукът на времето“ е част от Културния календар на Министерство на културата, а целта му е да открива и насърчава млади таланти, да им предоставя сцена, на която да преоткриват себе си, чрез музика.

10-годишната Вая започва да пее на 5 години в Детска вокална група „Слънчев ритъм” – гр. Поморие, с музикален педагог Рада Джафарова. От 2015 г. пее в Детска хорова школа „Милка Стоева” към община Бургас. Участва като солист в много концерти и продукции на хоровата школа. Неин вокален педагог е госпожа Лили Бедросян. Едновременно с пеенето взема уроци по китара при госпожа Ралица Йорданова.

„Много сме горди с постиженията на нашето дете и считаме, че и градът ни трябва да познава и уважава талантите си”, споделят родителите на Вая Скумова.

Изявите на Вая са в областта на детската популярна музика и хоровото пеене. Други от най-значимите й постижения до сега са:

I-во място в Националния конкурс за изпълнение на детска песен „Сладкопойна чучулига – 2017”

GRAND PRIX на Международния вокално-инструментален конкурс „Гласовете ви чуваме 2017“

II-ро място в IX Национален конкурс за изпълнители на популярна песен „Съзвездие – 2017”

Златен медал от Международния фестивал „Кръстопът на музите – 2017” и покана за участие на „RIGA SIMPHONY“ – гр. Рига, Латвия.

I място в Национален конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват – 2018”

Два сребърни медала в Националния младежки конкурс с международно участие „Петнадесет лалета” 2018 г., в категориите: „С песните на Мими и Развигор“ и „Петнадесет лалета“.