Самолетът "Миг 21", който посреща гостите на Равнец, още след табелата. Микоян-Гуревич МиГ-21 (название на НАТО: Fishbed) е свръхзвуков изтребител, конструиран и построен от дизайнерското бюро на Микоян-Гуревич в Съветският съюз. В СССР е популярен с названието "балалайка" заради специфичната форма на крилете, а в Полша е наричан молив. Дълъг е 14 метра, теглото му е 5200 кг.

На 9 май славното бургаско село Равнец отбелязва своя празник. Наричат го “славно”, защото преди години беше прочуто с военното си летище. “Миг”- ове излитаха от голямата му писта, после кацаха обратно и се приютяваха в хангарите. Военни летци със семействата живееха в построения специално за тях “городок”. А на празника на Равнец летището “отваряше врати” за “открити летателни дни”. Демонстрациите с военни самолети бяха изключителен повод за гордост на местното население.

Сега селото е почти безлюдно. Военното летище отдавна е затворено и разграбено от предприемчиви роми, които с каруци са изнесли де каквото е имало. Крави пасат по поляните край оцелялата от ония години широка писта. Постройките вече са се превърнали в грозни руини, които по нищо не напомнят някогашната му слава.

“Военното летище даваше много на Равнец. 74 семейства живееха в “городока”, пълно беше с млади хора“, коментира кметът Христо Колев. Сега поминъкът тук е основно от “Нефтозавода”, от предприятията в Бургас и от две големи земеделски кооперации. Има четирима арендатори и зеленчукопроизводители, които също наемат хора от селото.

Днес пистата се използва единствено за…гонки с автомобили. От Бургас редовно идват младежи, които вдигат адреналина си със състезания. Те не са добре приети от хората на Равнец, защото се провеждат предимно нощем и звукът от свистенето на гумите на возилата ги буди.

В началото на селото, буквално след табелата “Равнец” и до църквата “Свети Архангел Михаил”, е поставен един от “Миг”- овете, известен още с названията “балалайката” и “молива” заради формата си.

На изхода на селото, той стърчи като паметник, който връща спомените за някогашното военно летище. Това е “Миг 21”, който е летял 7 години по време на разцвета на аеропорта.

Кметът на Равнец Христо Колев разкрива, че в скоро време около самолета ще се направи уютно площадче и ще се построи малко кафене, така, че който идва тук да казва: “Пих едно кафе или една ракия на самолета”.

От разговорите на хората личи, че Равнец чака своите нови изтребители или нещо друго, което да дойде и ще върнат блясъка на селището, като го напълнят с млади хора.

Общината в Бургас, която от година е собственик на терена има намерение на пустеещата земя, където е било летището, да бъде построен Индустриален парк. Лично кметът Димитър Николов е дал идеята и се бори тя да се реализира.

“Много често идват инвеститори да оглеждат района и най- вече летището. Наскоро идваха представители на голяма фирма с намерението да построят завод за изработка на стъкла за модерни западни автомобили. Надяваме се нещо да стане, защото ще се открият нови работни места за хората и селото ни ще се подмлади. Площта на бившето военно летище е 3840 декара”, разказват жителите на селото. Според тях, тук могат да се построят заводи и да се развие всякакъв вид бизнес.

Мечтите им възкръсват с пролетта. Те са загърбили природната стихия, която ги връхлетя миналата есен. Тогава, по Димитровден приливна вълна наводни къщите край реката. За разлика от случилото се в съседни села, в Равнец жертви нямаше, но всички, които живеят край коритото на реката все още се кръстят, щом завали.

“180 къщи в селото бяха наводнени”, припомня кметът Колев. Най- страшно било за хората около коритото.

“Водата се надигаше, беше тъмно като в рог и само се чуваше страшното бучене. Тогава се сетих за бай Кольо. Той е най – близко до реката и е най- уязвим. Освен това къщата му е само на един етаж. няма втори, няма къде да се качи по- нависоко. Беше 4 часа през нощта, когато тръгнах във водовъртежа към него. Водата стигаше до гърдите ми. Но през цялото време си мислех, че бай Кольо е с инсулт, краката му не работят”, спомня си кметът. Той и още едно момче от селото спасили възрастният човек, заварили го прав на на леглото и треперещ от страх.

Само преди месец отново имаше сигнал за приливна вълна в Равнец. Това стана при снеготопенето, когато системата за ранно предупреждение за бедствия, алармира за опасността. Тогава обаче бяха взети навременни мерки и селото се размина с ново бедствие.

Наводнените по Димитровден хора вече са ремонтирали къщите, имат нови електроуреди. Вярват. Че лошото е зад гърба им и мечтаят за “новите изтребители”, които ще върнат в селото младите и децата.