2,88 е оценката на държавата според доклада „Бележник 2018: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?", изготвен от Национална мрежа за децата. Това е най-ниската оценка, която институциите получават за работата и политиките си, засягащи децата, от началото на изготвянето на доклада преди 7 години.

Оценката бе представена днес в Народното събрание, Министерския съвет и всички отговорни институции в присъствието на журналисти в София и още 8 града.

Проектът "Бележник" извършва ежегоден мониторинг на поетите ангажименти от страна на институциите, касаещи правата на децата в 5 области: „Основни принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето", „Семейна среда и алтернативни грижи", „Здравеопазване", „Образование", „Правосъдие".

Според специалистите, най-тревожни през последните години са липсата на напредък в усилията за намаляване на детската бедност, системните проблеми в социалната сфера и системата за закрила на детето, липсата на целенасочена политика в подкрепа на семействата и родителите, недостатъчната координация между институциите, забавената реформа в системата за детско правосъдие и минималните инвестиции и подкрепа за професионалистите, работещи с деца – социални и здравни работници, учители, съдии и др.

Преди да внесат доклада в институциите, представители на организациите членове на Национална мрежа за децата направиха импровизиран брифинг на площад "Независимост".

„Има симулация от страна на институциите, че се мисли за децата", каза в изявлението си Георги Апостолов – председател на Управителния съвет на Национална мрежа за децата.

„2017 година беше относително спокойна в икономически и политически план и ако политическата класа имаше желание, можеха да поемат този голям приоритет – подобряване на благосъстоянието на децата, но те не го направиха. Живеем в държава, която постепенно убива децата си. Има възможности, има средства, но нищо не се прави. Гледа се към парите, към магистралите, а това, което трябва да се вложи за бъдещето на държавата, за децата – не се прави", допълни Апостолов.

Самия доклад „Бележник" и т.нар. „Малък Бележник" с мнението на децата, родителите и професионалистите, работещи с деца, можете да намерите на сайта на Национална мрежа за децата. /би.нюз/